Baexem

Plaatsen > Baexem

Baexem ligt nabij Roermond en Horn. Het ligt aan de provinciale weg Weert-Roermond.

Het oude dorp Baexem bewaart waardevolle herinneringen aan het rijke verleden, zoals kasteel “de Baexen”, Huize de Brias, de kloosters Exaeten en Mariabosch en de standaardmolen “Aurora”. De omgeving van dit dorp is eveneens rijk aan natuurschoon met aantrekkelijke wandel- en fietsroutes.

De Auroramolen neemt een markante plek in aan de rand van Baexem aan de provinciale weg Weert – Roermond. De windgraanmolen Aurora is een halfgesloten standaardmolen. De grote houten kast (met wieken en trap) draait om een zware houten as. Dit is de staander of standaard. Omdat de ruimte onder de kast tussen de vier gemetselde steunblokken alleen van onder open is, spreken kenners van een halfgesloten standaardmolen. In Limburg staan zeven standaardmolens. Nabij de molen is een molenhuisje waar vaak exposities te zien zijn. Daarnaast kunt u in het molenhuisje meel en de streekeigene Aurorakoekjes kopen. Deze koekjes worden gebakken door bakkerij De Renet. Het zijn koekjes in de vorm van de Auroramolen.
De molen is open voor het publiek:
* iedere donderdag van 11.00-13.00 uur;
* iedere zondag van 15.00-17.00 uur.
Eén van de molenaars is dan aanwezig en is graag bereid u rond te leiden en tekst en uitleg te geven over de werking en geschiedenis van de molen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *