Beemster

Plaatsen > Beemster

Beemster is een gemeente in Noord-Holland.

Een 42 kilometer lange dijk omarmt De Beemster. Deze werd in het begin van de 17e eeuw opgeworpen om een halt toe te roepen aan de grote afkalving van land die werd veroorzaakt door de brede rivier De Bamestra.

De naam Jan Adriaanszoon Leeghwater is onverbrekelijk verbonden aan de drooglegging, maar het waren de rijke VOC-kooplieden die het financieel mogelijk maakten. Het duurde dan ook niet lang of zij bouwden hier hun mooie buitenhuizen en statige stolpen. Van die boerderijen zijn er nog heel wat over en zij vormen samen met de dijk het kenmerk van De Beemster. 

De polder is met zijn kaarsrechte lanen ingedeeld volgens de Renaissance-stijl en deze geografische indeling is gelukkig in stand gebleven. Alle wegen zijn dus recht. Eenmaal drooggelegd werd de polder verdeeld in blokken van 185 meter lang en 930 meter breed. Omdat er weinig ruilverkaveling is geweest, is de oorspronkelijke indeling nog goed te zien. Een strak en rechtlijnig landschap was in de 17de eeuw in de mode. In 1999 werd de Beemster door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed.

De Beemster is een zeer belangrijk land- en tuinbouwgebied maar ook cultureel heeft deze polder zijn steentje bijgedragen. In Middenbeemster staat nog altijd het huis van de belangrijke schrijfster Betje Wolff. Hierin vindt u nu een museum met een aantal stijlkamers en de werkkamer van de 18e eeuwse schrijfster.

In de Beemster ligt Fort Spijkerboor. Het fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Het is niet alleen interessant als verdedigingsfort maar het was lang verboden gebied waardoor er nu zeldzame planten groeien en veel vogels zijn te vinden. De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie die ooit bestond uit 42 forten en een aantal kanalen, sluizen en dammen om het omringende land onder water te zetten. De forten werden op zo’n afstand van elkaar gebouwd, dat ze elkaar met flankerend kanonvuur konden beschermen. Het fort Spijkerboor kan worden bezocht tijdens speciale excursies die worden georganiseerd door Natuurmonumenten. Het terrein heeft wel een vrij toegankelijke rondweg.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in de Beemster en omgeving.
In de Beemster en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in de Beemster  en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *