Bergentheim (O)

Plaatsen > Bergentheim (O)

Bergentheim ligt in de gemeente Hardenberg in de provincie Overijssel en heeft ca. 3500 inwoners.

Gelegen tussen het kanaal Almelo-De Haandrik en de spoorlijn Zwolle – Emmen , had de stad vroeger een treinstation, maar dat werd in 1975 gesloten. Het gebouw stond er nog tot augustus 1993.

Bergentheim had vroeger een grote broodbakfabriek die vlak na de Tweede Wereldoorlog werd opgericht door de familie Schipper, bekend als de NOH (Noord Oost Hoek) Bakkerijen, en later Bakkersland. Het werd gesloten in het jaar 2005. Tegenwoordig zijn grote werkgevers de Lensen Toppoint-industrie voor schrijfgerei en promotieartikelen, en de lokale Wavin-fabriek.

In het esdorp Oud-Bergentheim, ca. 3 km vanaf de huidige kern, zijn nog veel oude Saksische boerderijen te bezichtigen.

Elk jaar aan het einde van de zomervakantie is het “feestweek”. Er gebeurt veel in deze week, van de Banthumloop tot huttenbouw.  

In Bergentheim bevond zich de Museumboerderij Den Hof, waar gereedschappen werden tentoongesteld en demonstraties werden gegeven van oude ambachten. Helaas is dit sinds 1999 gesloten.

Het orgel in de Nederlandse Hervormde Kerk in Bergentheim is gebouwd door Flentrop Orgelbouw in 1959 voor de Opstandingkerk te Nijmegen. In 1964 uitgebreid met een rugwerk. Bij de overplaatsing naar Bergentheim wederom uitgebreid met een vrij pedaal (1999).

2 gedachten over “Bergentheim (O)

  1. Ben Zandstra

    Het museum is ondertussen al weer 4 jaar gesloten, de eigenaar is verhuisd, gaarne de vermelding verwijderen daar de nieuwe bewoners op dat adres geen museum hebben en geen bezoek verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *