Brielle

Plaatsen > Brielle

Brielle, ook wel Den Briel genoemd, ademt herinneringen aan een ver verleden uit. De stad heeft in haar rijke historie koningen ontvangen en telde onder haar bewoners zeeadmiraals, schrijvers en dichters, ja, zelfs ook martelaren. Gebouwen en straten herinneren aan hen.

Ook heeft Brielle een leuke binnenstad waar lekker kan worden gewinkeld. Achter de vele historische geveltjes gaan leuke winkeltjes schuil, restaurantjes en gezellige cafés. Ook bevinden zich winkelcentra in het nabijgelegen Spijkenisse en Hellevoetsluis. 

De Markt is tegenwoordig centraal gelegen in Brielle. Op het plein van de Markt staat tegenwoordig een café-restaurant “de Hoofdwacht” waar je lekker een biertje kan drinken of iets kan eten. Vanaf 1445 vond hier de markt plaats. De locatie van de markt noemde men dan ook de “plaets”. Tegenwoordig is er elke maandag een markt op de Turfkade.

Er is hotelaccommodatie en in de directe omgeving zijn verschillende campings te vinden. De haven, waarin tot ver na de middeleeuwen vissersbootjes en koopvaardijschepen lagen, is nu een ankerplaats voor pleziervaartuigen. Den Briel ligt op een steenworp afstand van de Brielse Maas, wat een schitterend watersportgebied is. De fietspaden langs de oevers vormen daarnaast een ideale uitvalsbasis voor tochtjes door de oude polders die het vestingstadje omzoomen. 

Het Groot Arsenaal dateert uit 1708. Het is een groot vierkant gebouw met een binnenplaats. Tot omstreeks 1922 werd het gebouw gebruikt voor militaire doeleinden. Daarna deed het dienst als graanpakhuis. In 1981 werd het gebouw gerestaureerd en werd de binnenplaats overkapt. Hierna werd het gebouw tot op de dag van vandaag gebruikt als bibliotheek.

Elk jaar wordt op 1 april een eeuwenoude ‘bevrijdingsdag’ gevierd. Op een 1 April verloor Alva zijn bril. Met dit gezegde wordt bedoeld dat op 1 April 1572 Brielle werd bevrijd van de Spaanse bezetting door de watergeuzen. Dat de geuzen per toeval in Brielle terecht kwamen en dat de Spanjaarden al lang vertrokken waren uit Brielle doet niets af aan het feest dat elk jaar nog gevierd en nagespeeld word.

Verder zijn er niet ver van Brielle vandaan enkele stranden waar lekker kan worden gezwommen en gezond. En wie zich s’avonds ook nog wil vermaken is er een bioscoop en zijn er veel kroegen in deze toch niet zo grote stad, er is zelfs een discotheek.

Brielle een mooie en gezellige stad die makkelijk te bereiken is met de auto of met het openbaar vervoer.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Brielle en omgeving.
In Brielle en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Brielle en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *