Brienenoordeiland

Plaatsen > Brienenoordeiland

Het eiland Brienenoord ligt op de plek waar de Hollandse IJssel en de Nieuwe Maas elkaar ontmoeten. Het Brienenoord eiland is 21 ha groot. De Brienenoordbrug ligt hoog boven het eiland.

In 1847 werd het eiland door Baron van Brienen gekocht en werd er een zalmvisserij op gevestigd. In 1880 werden er 100.000 zalmen gevangen, in het begin van de 20ste eeuw stortte de zalmvisserij in.

Het eiland werd aan zichzelf overgeleverd. In de oorlog kwam er een volkstuincomplex op het eiland. De Duitsers hebben het eiland ontbost, de laatste bomen werden gebruikt voor het verwarmen van de Rotterdamse huiskamers.

Nadat hier de elementen van de metrotunnel waren gebouwd, mocht de natuur op dit eiland zijn eigen gang gaan waardoor een rijk dierenleven is ontstaan. Insecten, vleermuizen, vogels en Schotse Hooglanders geven het eiland een ongetemde indruk.

Sinds 1980 is het eiland vrij toegankelijk en kan er gewandeld worden. Sinds 2003 wordt het Eiland van Brienenoord beheerd door het Zuid-Hollands Landschap.

Het Brienenoordeiland is tegenwoordig weer bedekt met Ooibos. Ooibos is een bos langs de rivier dat periodiek onderloopt met hoogwater. Het is een veilig gebied om te komen, omdat het maar heel af en toe onderloopt. Diverse soorten bomen zijn er te bewonderen. Ook zijn er planten te vinden, zoals: wilde Marjolein, Kattedoorn, Duits Viltkruid en Spindotter.

Het Zuid-Hollands Landschap organiseert regelmatig een wandeltocht. Ook het NIVON organiseerd Natuurexcursies voor kinderen & ouders op het Brienenoordeiland. Inlichtingen: 010 – 411 88 24 of M info@nivonrotterdam.nl (aanmelden gewenst)

Ook worden er regelmatig feesten en festivals georganiseerd op het Brienenoordeiland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *