Ede

Plaatsen > Ede

Ede is een stad en gemeente in de provincie Gelderland. De plaats Ede heeft 67.670 inwoners (2006). De gemeente Ede telt 107.476 inwoners (2007).

De gemeente Ede bestaat uit de woonkernen Ede-stad, Bennekom, Otterlo, Wekerom, Harskamp, Lunteren, Ederveen /De Klomp en een deel van
Hoenderloo / Deelen.

In de gemeente Ede zijn ruim honderd Rijks- en gemeentelijke monumenten, waaronder diverse nationaal en internationaal bekende. Wie kent niet het prachtige Jachthuis Sint Hubertus, de Doesburgermolen of de Walderveense molen.
Daarnaast zijn er verschillende archeologische monumenten. De Celtic Fields aan de Panoramaweg in Bennekom is hiervan de bekendste. Twee van deze akkers, die vroeger bebouwd werden door de Kelten, zijn in oorspronkelijke staat teruggebracht. Behalve de Celtic Fields zijn er het urnenveld op de Eder Heide en verschillende grafheuvels.

Verder zijn er enkele monumentale landhuizen, zoals kasteel De Bruinhorst in Ederveen, kasteel Hoekelum in Bennekom en Huis Kernhem in Ede. Kernhem, dat in oude glorie is hersteld, behoort tot de oudste landgoederen in Nederland. Door de ligging vlakbij het centrum van Ede-stad en nabij de toekomstige woonwijk Kernhem fungeert landgoed Kernhem als stadspark.

In de gemeente Ede liggen natuurgebieden die nationale en zelfs internationale faam genieten: De Hoge Veluwe, Deelerwoud, Planken Wambuis en het Wekeromse Zand.

Boven de Ginkelse Hei bij Ede vondt de operatie Market Garden plaats die het einde inluidde van de WO II. Market Garden was de operatie van de Geallieerden om in 1944 door te stoten naar Duitsland. Dit offensief strandde uiteindelijk bij de Rijnbrug in Arnhem. Elk jaar wordt dit herdacht met een parachutesprong door Nederlandse en Britse militairen uit originele Tweede Wereldoorlog-vliegtuigen. In 2007 deden er voor het eerst geen veteranen mee aan de sprong. In 2006 maakten nog vijf veteranen de sprong.

Musea.
Het historsiche museum Ede is gevtigd in een oud stationsgebouw in Ede centrum. U vindt er schilderkunst na 1850 en Textiel. Historisch Museum Ede, Museumplein 7, 6711 NA Ede, tel: 0318-619554.
In Museum Oud-Ede is een klompenmakerij gevestigd en worden archeologische vondsten tentoongesteld.
Het Wegenbouwmuseum geeft een overzicht van de gebruikte materialen en gereedschappen uit de geschiedenis van de Nederlandse wegenbouw.
Het Museum Verbindingsdienst in de Elias Beeckmankazerne. Nieuwe Kazernelaan 10 gebouw 32, 6711JC Ede. OPeningstijden woensdag en donderdag 13:30-16:30.

Molens
In Ede staat de vermoedelijk oudste standerdmolen van Nederland. Het is de Doesburgermolen die uit 1507 stamt. Andere molens die in de gemeente staan zijn zijn de Keetmolen, een beltmolen, en de Walderveensemolen, een stellingmolen.

Kerken
De Nederlands Hervormde kerk dateert uit de 15de eeuw. Deze aanzienlijke, laatgotische pseudobasiliek op pijlers heeft een tufstenen toren die in de 17de eeuw een typische, bakstenen verdieping kreeg.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *