Veluwe

Plaatsen > Veluwe

Op de Veluwe, en in het bijzonder het nationaal park de Hoge Veluwe treft u  bossen, heidevelden, stuifzandvlakten en grassteppen aan; allemaal landschappen die kenmerkend zijn voor de Veluwe. U vindt er een jeneverbessenbos en het stuifzand van De Pollen. Ook het bekende Jachthuis Sint Hubertus.

Overal langs de Veluwe komen P-Veluwe parkeerplaatsen. Bijvoorbeeld langs de Poolseweg in Ermelo. Dit aantal is de afgelopen jaren geleidelijk aan uitgebreid, zodat er nu zo’n dertig P-Veluwe parkeervoorzieningen zijn gerealiseerd.

Natuurtransferia zorgen voor een eerste opvang van gemotoriseerde recreanten langs de snelwegen. P-Veluwe zorgt in het verlengde hiervan voor opvang langs de provinciale wegen pal aan de rand van natuurgebieden met directe aansluiting op wandel- en fietsroutes.

Struinen door het bos
Informatiepanelen wijzen de recreant op de uitgebreide toeristische (route)mogelijkheden die vanaf de parkeerplaatsen te ondernemen zijn. Struinen door het bos of een van de vele gemarkeerde wandelroutes lopen.

Fietsroutenetwerk
Recreanten die willen gaan fietsen kunnen direct aanhaken op het uitgebreide fietsroutenetwerk van de Veluwe. Het Nationale Park De Hoge Veluwe staat al jaren bekend om de vrij te gebruiken ‘witte fietsen’. Elk jaar verplaatsen meer dan 500.000 bezoekers zich daarmee op een gemakkelijke manier door het park.

OP de eerste dinsdag in augustus vindt sinds 2005 de Veluwse Fietsdag plaats. Bij de deelnemende VVV-vestigingen is dan voor € 3,50 een route verkrijgbaar. Daarbij ontvangen de deelnemers een aantal kortingscoupons om deel te nemen aan speciale activiteiten die ondernemers langs de route organiseren. Na afloop is er voor iedereen een medaille. Ieder jaar worden voor de Veluwse Fietsdag nieuwe routes uitgezet. De routes van de Veluwse fietsdag zijn na afloop als gewone fietsroute te koop bij de Veluwse VVV-winkels. Sinds de eerste editie neemt het aantal deelnemers gestaag toe. In 2011 werden 3.600 deelnemers geregistreerd door de deelnemende VVV’s. De deelnemende VVV’s zijn: Apeldoorn, Ede, Eerbeek, Elburg, Epe, Ermelo, Garderen, Heerde, Hoenderloo, Nijkerk, Nunspeet, Putten, Rheden, Twello en Voorthuizen. Iedere VVV komt met eigen, lokale activiteiten rond de Veluwse fietsdag. De Veluwse Fietsdag heeft elk jaar een thema; in 2012 is dat  ‘proef de Veluwe’. De lengte van de fietsroutes ligt tussen de 30 en 45 kilometer. Starten is mogelijk vanaf 9.00 uur (met uitzondering van VVV Elburg, die gaat om 10.00 uur open). De medaille kan tot 16.00 uur worden opgehaald bij de VVV-vestiging waar gestart is. Voor informatie over de route en activiteiten kunnen de deelnemers terecht bij de VVV waar zij willen starten. Meer informatie is ook te vinden op www.visitveluwe.nl  en op de site van de plaatselijke VVV.

Bezoekerscentrum
Het Bezoekerscentrum is gelegen in het centrumgebied van Nationaal park De Hoge Veluwe en is gratis toegankelijk (exclusief entree Park).

Open Nederlands Kampioenschap voor Bosarbeiders
Het Open Nederlands Kampioenschap voor Bosarbeiders is een jaarlijks terugkerend evenement op de hoge veluwe. Deelnemers zijn zowel professionele als hobbymatige motorzaaggebruikers. Ze strijden om de eer tijdens onderdelen als ketting verwisselen, het vellen van een stam en snoeien.
Tussen de wedstrijdonderdelen door worden er demonstraties gegeven. Zo is er een kunstzager, die ter plekke met zijn zaag kunst vervaardigt uit een blok hout. Ook is er een demonstratie met een ‘paardensleper’. Dit is een bosarbeider die een paard inzet om de omgezaagde boomstammen uit het bos te verwijderen.
Het NK Houthakken vindt plaats op de picknickweide van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, in het centrumgebied van het Park. Het evenement begint rond 8.30 uur en duurt de hele dag. Bijwonen is gratis, exclusief entree Park (€ 6 volwassenen, € 3 kinderen). Meer informatie is te vinden op www.bosarbeidwedstrijden.nl

 

Bronnen:

  • Persbericht Sabine de Witte, Dinsdag 03 Juli 2012

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *