Eindhoven

Plaatsen > Eindhoven

Moderne lichtstad Eindhoven ligt midden in het natuurschoon van de Kempen en de Peel. Als één van de oudste steden in Nederland had zij al in 1232 stadsrechten. 

Binnen de gemeentegrenzen zijn tal van monumenten te vinden; stille getuigen van het kleine marktstadje dat Eindhoven ooit was. De laatste eeuw heeft de stad zich echter ontwikkeld tot een modern centrum. Met behulp van bedrijven zoals Philips en DAF is zij uitgebloeid tot een van de meest toonaangevende technologische steden in Europa. DAF en Philips hebben elk een eigen museum. 

Op de Markt in Eindhoven vindt u een groot bronzen standbeeld van Frits Philips. Frits Philips overleed december 2005 op 100-jarige leeftijd. Het standbeeld staat op een eiland tussen de bomen, waar Frits Philips zo van hield en waarvan hij er zijn stad zo veel van heeft geschonken. Het bronzen beeld kijkt uit over het hele plein, met aan het eind het Muziekcentrum Frits Philips. Philips is gehuld in een lange regenjas en glimlacht de karakteristieke voortandjes bloot. Het postume eerbetoon aan ‘Meneer Frits’ is 3,19 meter hoog. Initiatiefnemer Hans van Nooijen gaf kunstenaar Kees Verkade opdracht het beeld in Verkade’s atelier in het France Nice te maken. Het beeld is in het Italiaanse Bologna gegoten.

Een echte aanrader is het vernieuwde Van Abbemuseum. Zowel de toonaangevende moderne en hedendaagse kunst als het gebouw zelf, zijn de moeite waard. Ook design, mode, technologie en cultuur op hoog niveau vindt u in Eindhoven. De geschiedenis hiervan wordt in meerdere leuke musea weergegeven.

Paterskerk
Medewerkers van het Archeologisch Centrum Eindhoven hebben in 2007 naast de Eindhovense Paterskerk de fundering blootgelegd van een keldergewelf dat deel uitmaakte van het klooster dat in 1443 gereed is gekomen. Bijzonder is dat er zogenaamde ’spaarbogen’ zijn blootgelegd. Deze gemetselde bogen, die op poeren (gemetselde pilaren) rusten, waren een middeleeuwse techniek om funderingen te maken op drassige plaatsen waar ze diep de grond in moesten. Tegelijkertijd werd met deze techniek bespaard op de kostbare baksteen. De funderingen die blootgelegd zijn behoren waarschijnlijk bij een uitbreiding van het klooster dat op de plek of in het oude kasteel van Eindhoven stond. Dat kasteel, zo hebben de opgravingen aangetoond, lag op een natuurlijke verhoging in het Dommeldal. Tot voor kort werd aangenomen dat het terrein rond 1100 kunstmatig was opgehoogd om de bouw van het kasteel mogelijk te maken. De vondst van deze natuurlijke verhoging verklaart ook waarom dat oude kasteel juist op die plek is gebouwd.

Eindhoven Airport.
Vanaf Eindhoven Airport vliegen de maatschappijen sinds 2006 op de nieuwe lowcostbestemmingen Pisa, Marseille en Madrid uitgevoerd door Ryanair en de bestemmingen Faro, Alicante en Malaga aangeboden door Transavia.com. Daarnaast is Wizz Air gaan vliegen op Boedapest en hebben zij ook al een tweede bestemming Katowice aangekondigd die in 2007 van start gaat. Het aantal lijndienstbestemmingen is hiermee verdubbeld ten opzichte van 2005. Ondanks de sterke terugval in vakantiepassagiers naar Turkije kende het vakantiesegment een kleine groei door de nieuwe bestemmingen Kos, Corfu, Tenerife en Malaga.

Eindhoven Airport had op 10 mei 2006 een dagrecord: de luchthaven verwelkomde in korte tijd 8.253 UEFA-passagiers en in totaal die dag 12.458 passagiers. Nog een record was de ontvangst van de miljoenste passagier in november: een mijlpaal voor de luchthaven.

Eindhoven Airport verwacht in 2007 boven de 1,4 miljoen passagiers uit zal komen. En in ieder geval worden de lijndienstbestemmingen Reykjavik en Katowice toegevoegd.

Klooster Mariënhage

Het klooster Mariënhage is in 1420 gesticht door de heer van Eindhoven op het terrein van zijn oude kasteel. De Paters Augustijnen kochten in 1890 het klooster, nadat het een bewogen geschiedenis achter de rug had. Er is nog één gebouw van het klooster overgebleven.
Het klooster is nog in gebruik en heeft een mooie rustige tuin. Archeologen hebben tijdens opgravingen in de tuin van het klooster Mariënhage in Eindhoven in 2007 resten gevonden van een enorme kelder uit waarschijnlijk de 15e eeuw. De kelder is gedurende de Tachtigjarige Oorlog in 1583 verwoest. De ruimte was 70 meter lang en had een breedte van ongeveer 10 meter. Ook zijn de fundamenten van pilaren gevonden, een deel van een trap en een waterput.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Eindhoven en omgeving.
In Eindhoven en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Eindhoven en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *