Enkhuizen 

Plaatsen > Enkhuizen

Enkhuizen is een stad en gemeente in het noorden van de provincie Noord-Holland in de regio West Friesland . In de gemeente wonen 17.069 inwoners op een oppervlakte van 14 31 km² (waarvan 1 78 km² water) (1 januari 2003) Ook de plaatsen Oosterdijk en Westeinde horen bij de gemeente Enkhuizen.

In de meest oostelijke punt van Noord-Holland boven het noordzee-kanaal, ligt Enkhuizen dat de welvaart te danken heeft aan de Zuiderzee in de Gouden Eeuw. In het monumentale centrum is nog steeds veel terug te vinden dat herinnert aan de VOC periode, zoals de 16e eeuwse Drommedaris. Naast de historische binnenstad, toont ook het Zuiderzeemuseum een beeld van het leven en verleden aan zee. Verder ligt in deze stad de basis voor de Enkhuizer Almanak.

Enkhuizen zicht op Dromedaris

De watersporter vindt in Enkhuizen moderne jachthavens met alle voorzieningen, hij kan zijn jacht zelfs aanleggen in de oude stad.

Het recreatiegebied Enkhuizer Zand is geschikt voor de hele familie met onder meer oeverrecreatie en Sprookjeswonderland. Enkhuizer Zand ligt aan de Kooizandweg in Enkhuizen. Het Enkhuizer Zand is een kuststrook van ongeveer 28,5 hectare. Ten noorden van het Enkhuizer Zand ligt Sluisven, een moerasachtig vogelnatuurreservaat dat ecologisch is ingericht. Dit natuurgebied dat wordt beheerd door Staatsbosbeheer, is een belangrijk broed- en rustgebied voor diverse watervogels en heeft een rijke flora. Het Enkhuizer Zand is eigendom van de gemeente Enkhuizen.

Het recreatieterrein bestaat uit stranden, lig- en speelweiden en grasland met beschutte plekjes. Het is een prima gebied om te zwemmen, te surfen en te zeilen. Op de speel- en ligweiden kunnen kinderen naar hartenlust spelen en kunt u van de zon genieten. Naast een ruime parkeergelegenheid zijn er op het terrein ook sanitaire voorzieningen.

Het terrein ligt tegenover de Camping Enkhuizer Zand en Sprookjeswonderland. Tevens zijn er mogelijkheden voor tennis en midgetgolf en is er een overdekt zwembad. Het Enkhuizer Zand wordt in de zomer ’s weekends bewaakt door de Vrijwillige Reddingsbrigade Enkhuizen.

Bij Enkhuizen ligt, in de dijk die naar Lelystad voert, een drukke sluis waar ook veel schepen uit de bruine vloot gebruik van maken. Enkhuizen is de thuishaven van veel schepen van deze bruine vloot.

Enkhuizen is per trein verbonden met Hoorn . In het zomerseizoen vaart men 3 maal per dag tussen Stavoren en Enkhuizen. In het zomerseizoen wordt er ook naar Urk gevaren door een andere rederij.

Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Wilt u meer zien over de geschiedenis van de Zuiderzee, kijk dan eens in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Enkhuizen en omgeving.
In Enkhuizen en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Enkhuizen en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *