Epe

Plaatsen > Epe

Epe is een woonkern en gemeente die centraal ligt op de Veluwe, in de provincie Gelderland.

Epe is een gemeente met ruim 33.000 inwoners. De gemeente bestaat uit de dorpen Emst, Epe, Oene en Vaassen. Daarnaast zijn er binnen de gemeente Epe nog een aantal buurtschappen zoals Gortel, Wissel, Zuuk, Tongeren, Niersen en Vemde.

De gemeente Epe is een gemeente met een rijke geschiedenis. Al ver voor het begin van de jaartelling was het gebied van de huidige gemeente Epe bewoond, getuige de vele prehistorische vondsten en de nog aanwezige grafheuvels uit de nieuwe steentijd (4000 – 1700 voor Christus).

Tamelijk bijzonder voor Nederland zijn de zogenaamde “celtic fields”, dat zijn prehistorische akkers van vierkante vorm die omgeven zijn door aarden walletjes. Er ligt een heel complex (ca 76 ha) van deze akkertjes bij Vaassen rond de Gortelseweg. Ze dateren uit de tijd van 500 voor tot 200 na Christus en vallen dus in de ijzertijd.

Streekmuseum Hagedoorns Plaatse
Hagedoorns Plaatse wil bezoekers van het ‘landleven’ laten proeven, ook doordat zij zelf kunnen deelnemen aan diverse activiteiten. Op deze manier ervaart men het zware leven van de boer en boerin op de arme zandgronden van de Veluwe aan den lijve.

Het Bonami spelcomputer museum
In Epe vindt u in het schitterend gelegen gebouw van het voormalige hotel “Het Waaghuis” het éérste en énige spelcomputer museum in Nederland: Het Bonami spelcomputer museum. In dit museum mag u een deel van de spelcomputers zelf bespelen. Met een oppervlakte van ca. 400 m2 speel en expositie ruimte is het Bonami spelcomputer museum uniek! De verzameling van computerspellen tot spelcomputers is erg divers, nagenoeg alle bekende, maar ook relatief onbekende systemen vindt u in het spelcomputer museum. In totaal vindt u er meer dan 5000 verschillende spellen voor allerlei spelcomputers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *