Groot-Ammers

Plaatsen > Groot-Ammers

Groot-Ammers vormt met de plaatsen Langerak, Nieuwpoort en Streefkerk de gemeente Liesveld. De naam Groot-Ammers is afgeleid van Ammers dat water betekent. Ammers was vroeger een moerasriviertje. Groot is er voorgevoegd ter onderscheiding van Klein Ammers (Ammerstol) dat aan de overkant van de rivier de Lek ligt. Langs de Ammerse Boezem staan vier monumentale molens. Verder ziet u in het dorp kleine dijkwoningen en een oud kaaspakhuis.

Groot-Ammers ligt aan de bewegwijzerde Ooievaarsroute, een fietsroute door het oostelijk deel van de Alblasserwaard en langs de rivier de Lek. Groot-Ammers is vooral bekend door het Streekcentrum Ooievaarsdorp Het Liesvelt, waar een gedeelte van de vogels vrij rondvliegt, broedt en hun jongen groot brengt. Vanaf dit punt kunnen wandelaars het Ooievaarspad lopen

In Streekcentrum Ooievaarsdorp “Het Liesvelt” Wilgenweg 3 te Groot Ammers is sinds 2006 ook de Stichting Erfgoedgewassen gevestigd. De Stichting Erfgoedgewassen doet onderzoek naar oude gewassen die eeuwen door onze voorouders gebruikt zijn voor hun dagelijks voedsel.

De tomatentuin is het eerste project van de Stichting Erfgoedgewassen. De planten zijn op natuurlijke wijze opgekweekt (zonder extra verlichting) van voornamelijk biologische zaden.

Behalve planten verkoopt de stichting ook zaden en toont producten die bij het kleinschalig telen van de gewassen van pas komen. De stichting bezit nu al tomatenzaden van meer dan 1000 oude rassen.
Het Streekcentrum is gevestigd in Groot Ammers aan de Wilgenweg 3 en is geopend van 10 tot 17 uur. (maandag gesloten) Langs de N216 en op de Lekdijk staan borden die wijzen naar ‘het Ooievaarsdorp’. Entreeprijzen zijn: volwassenen € 2,75, kinderen(3-12 jaar) € 1,40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *