Hantum

PLaatsen > Hantum

Hantum ligt in het noorden van de provincie Friesland aan de Hantummervaart in de gemeente Dongeradeel. Hantum heeft ongeveer 400 inwoners. Hantum ligt op een hoge terp en wordt omringd door bomen en akkerland. Hantum 50 huizen in de dorpskern en 15 daarbuiten.

De naam Hantum is afkomstig uit het Oud-Friese woord Hontum of Honthem. Hantum is de geboorteplaats van de natuurkundige Antonius Brugmans op 22 oktober 1732. Hij was werkzaam als hoogleraar in de wijsbegeerte te Groningen en overleed in 1789.

In Hantum vindt u een 12e-eeuwse romaanse kerk. Het altaar werd in 1335 in opdracht van de bisschop van Utrecht gebouwd. De kerk was destijds gewijd aan H.Nicolaas.

De watermolen van Hantum is op afspraak te bezichtigen.

De boeddhistische stoepa in Hantum is een Tibetaans meditatiecentrum. Z.H. de Zestiende Karmapa heeft aan het terrein de naam “Wene Karmae Chö Ling” gegeven. De betekenis van deze naam is “heel rustige (afgelegen meditatie) tuin van Karmapa”. Alle faciliteiten zijn aanwezig, zoals de tempel en een yogaruimte. Het terrein is vanaf 1987 door veel lama’s en Rinpoche’s bezocht.

Ten noordwesten van het dorp ligt Kinnema Zathe.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *