Harderwijk

Harderwijk

Harderwijk (c) Martin Lamboo 2016

Harderwijk (c) Martin Lamboo 2016

Harderwijk is een stad met ongeveer 45.000 inwoners. De stad ligt centraal in Nederland, en is goed bereikbaar met de autosnelweg A28, het landelijke spoorwegnet en doorgaand vaarwater. De ligging van Harderwijk is uniek: de stad grenst zowel aan het grootste Nederlandse natuurpark de Veluwe als aan het Wolderwijd (Één van de randmeren), ongeveer halverwege tussen Zwolle en Amersfoort. De historische binnenstad van Harderwijk heeft een

Harderwijk (c) Martin Lamboo 2016

Harderwijk (c) Martin Lamboo 2016

beschermde monumentale status. De stadsmuur, de herenhuizen en gebouwen van de voormalige universiteit en het klooster kenmerken een lange geschiedenis. In de oude gebouwen zijn nu winkels, restaurants, galeries en culturele organisaties gevestigd. De botters in de oude haven doen nog denken aan het visserijverleden op de Zuiderzee.

 

 

Harderwijk (c) Martin Lamboo 2016

Harderwijk (c) Martin Lamboo 2016

Op het Wolderwijd en het Veluwemeer zijn veel jachthavens te vinden en kunt u volop genieten van de vele watersport mogelijkheden. Het Strandeiland in Harderwijk is een heerlijk plekje om even lekker te kunnen ontspannen. U kunt er zeven dagen per week terecht om te zwemmen, zandkastelen te bouwen maar ook heerlijk van de zon te genieten. De mogelijkheid om op het Strandeiland met je eigen iphone, ipad of tablet gratis te kunnen internetten, wordt door velen verwelkomd als een aantrekkelijk Strandeiland-extraatje.

Aan de andere kant van de stad ligt de Veluwe. Hier strekken bossen, beken, heidevelden en zandverstuiving zich uit tot een uniek natuurgebied. Het Harderwijker bos en het Beekhuizerzand, de Hierdense beek en het landelijke Hierden vormen een mooi decor voor een wandel- of fietstocht.

Beekhuizerzand
Het Beekhuizerzand is een stuifzandgebied ter grootte van 200 ha juist ten westen van Harderwijk. Stuifzanden zijn unieke natuurlandschappen in West-Europa die voor het overgrote deel in Nederland liggen. Ze hebben hun eigen flora en fauna met weidse vergezichten. De temperaturen kunnen enorm verschillen. Vriest het ’s nachts nog, overdag kan de temperatuur weer oplopen tot 40 graden Celsius. Kenmerkende planten en dieren voor stuifzanden zijn de

Beekhuizerzand

Beekhuizerzand

korstmossen en de zandhagedissen. Maar ook bijvoorbeeld de zeldzame duinpieper, nachtzwaluw en iets meer voorkomende veldleeuwerik en kuifleeuwerik zijn gasten die u op het stuifzand kunt waarnemen.  Het Beekhuizerzand is in gebruik als militair oefenterrein. Het Beekhuizerzand is een mooie rustige omgeving (afgezien van wanneer er geoefend wordt)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *