Hoenderloo

Plaatsen > Hoenderloo

Hoenderloo ligt in de provincie Gelderland. Hoenderloo is centraal gelegen op De Veluwe, halverwege Apeldoorn en Arnhem. Hoenderloo is gemakkelijk te bereiken via de snelwegen A-1 of de A-50. Hoenderloo wordt rondom omgeven door bos, heide en zandverstuivingen van het nationale park De Hoge Veluwe.

De naam van het dorp is afkomstig uit de tijd dat de eerste bewoners hier hun intrek namen rond 1804. Op een kaart van 1796 staat een vermelding “Hoenderlose Struijken”, maar deze verwijst niet naar het dorp. Een hut die kort na 1804 gebouwd werd tot onderkomen van een gezin werd “Het Hoenderloo” genoemd, naar de vele korhoenders die daar rondliepen. Rondom deze hut ontstond het dorp Hoenderloo.

De predikant Otto Heldring ontwikkelde vanaf 1841 de kleine nederzetting Hoenderloo tot een echt dorp, met de realisatie van een waterput, school en kerk.

De witte Heldringkerk is pittoresk gelegen op een heuveltje in Hoenderloo.De Heldringkerk staat aan de Heldringsweg. De Heldringkerk is een aantal malen grondig gerestaureerd. Midden jaren negentig werd onder meer de oude preekstoel herbouwd. Het pand is een rijksmonument. De kerk is nog altijd in gebruik en wordt gebruikt als trouwlocatie. Zondag om 10 uur is er een feestelijke eredienst waar veel toeristen naar toe komen, aansluitend is er een openbare receptie van 11.30 tot 13.30 uur.

Hoenderloo kent meer hotels, restaurants en eetcafés dan winkels, maar er is altijd wat te beleven.

Op de laatste 3 woensdagen van juli en de eerste 3 woensdagen van augustus zijn er gezellige braderieën in het muziekbosje rondom de muziektent (t.o. IJs van Co en pal naast ’t Dorpshuus) aanvang 17.00 uur.

Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt in de directe omgeving van Hoenderloo met het Kröller-Müller Museum, het Jachthuis Sint Hubertus en het ondergrondse museum Museonder.

Binnen een straal van circa 25 km. kunt u winkelen in Apeldoorn, Arnhem of Ede of en uitstapje maken naar de Apenheul, Paleis Het Loo of het familiepretpark Koningin Juliana Toren in Apeldoorn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *