Loenen

Plaatsen > Loenen

Loenen ligt op de Veluwe in de gemeente Apeldoorn, provincie Gelderland. De omgeving van Loenen kent een schat aan natuurschoon en bezienswaardigheden.

De hoogste waterval van Nederland in Loenen op de Veluw

De hoogste waterval van Nederland in Loenen op de Veluwe (c) Martin Lamboo 2016

Loenen is vooral bekend om de schaapskooi en de hoogste waterval van Nederland. U vindt de schaapskooi in het bos dat gevormd wordt door de Loenermark en het Loenense Bos. Deze beide gebieden maken deel uit van een bosgebied dat een groot deel van de Veluwe beslaat. Het gebied ligt tussen het Nationale Park De Veluwezoom en het Nationale Park de Hoge Veluwe. De Loenermark en Loenense Bos zijn samen 1.250 ha groot.

Kasteel ter Horst
Kasteel ter Horst is omgeven door mooie waterpartijen, tuinen en een oranjerie. In 1557 is Kasteel ter Horst gebouwd door de toenmalige burgemeester van Arnhem Wijnand Hacfort. Op het landgoed waar dit kasteel staat, werd in 1792 door zijn nazaten bij een grote verbouwing koetshuizen en stallen neergezet. Kasteel ter Horst, Hoofdweg 74, 7371 AK, Loenen (GLD).

Ereveld Loenen
In 1947 besloot de Nederlandse regering de stoffelijke resten van de Nederlanders die in Duitsland waren omgekomen, over te brengen naar Nederland. Deze slachtoffers rustten op vijandelijke bodem en hadden vaak geen behoorlijke begrafenis gehad. Om dit besluit uit te kunnen voeren, begon de Oorlogsgravenstichting in 1948 met de aanleg van een ereveld in Loenen(gemeente Apeldoorn). Op 18 oktober 1949 opende H.K.H. Prinses Wilhelmina het ereveld waar nu ruim 3600 Nederlanders begraven liggen. Regelmatig vinden hier nog herbegravingen plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *