Hoogezand-Sappemeer

Plaatsen > Hoogezand-Sappemeer

Hoogezand-sappemeer ligt in de provincie Groningen en heeft 34.370 inwoners. De gemeente omvat de woonkernen Achterdiep, Borgercompagnie (gedeeltelijk), Borgweg, Foxham, Foxhol, Foxholsterbosch, Hoogezand, Jagerswijk, Kalkwijk, Kiel-Windeweer, Kleinemeer, Kropswolde, Lula, Martenshoek, Meerwijck, Nieuwe Compagnie, Sappemeer, Tripscompagnie (gedeeltelijk), Waterhuizen, Westerbroek en Wolfsbarge.

Toen het Sappemeer drooggemaakt was en het Winschoterdiep gegraven, liet de stad aan weerszijden van het diep een lange rij huizen bouwen. Uit alle windstreken en van alle gezindten kwamen arbeiders naar de nieuwe kolonie om hun brood te verdienen in de turfgraverij.
Door de intensieve exploitatie nam het veenoppervlak af en het landbouwoppervlak toe. De veenkolonie werd een landbouwkolonie. Aanvankelijk werden vooral boekweit, bonen, knollen en pinksternaken voor eigen gebruik verbouwd, later aardappelen die naar Duitsland en Noorwegen geëxporteerd werden. Toen in 1840 de exportlanden invoerrechten gingen heffen, bracht W.A. Scholten in 1843 uitkomst met zijn aardapplemeelfabriek die gedreven werd door paard en rosmolen.

Zuidlaardermeer
Het 600 hectare grote Zuidlaardermeer is een trekpleister voor zwemmers, surfers, zeilers, hengelaars en andere rustzoekers. ’s Winters als er ijs ligt is het een uniek schaatsgebied. Snelle motorboten, jetski’s en overige ‘lawaaimakers’ zijn niet toegestaan.

Het bosrijke gebied rondom het meer is geliefd bij wandelaars, fietsers en ruiters. Minder bekend, maar toch geliefd is de sport ‘klootschieten’, die hier fanatiek wordt beoefend.

Tewaterlatingen
Publiekstrekkers bij uitstek zijn de zijwaartse tewaterlatingen bij één van de zes scheepswerven in Hoogezand-Sappemeer. Informeer bij het VVV naar data en tijden.

 

Eén gedachte op “Hoogezand-Sappemeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *