Hulshorst

Plaatsen > Hulshorst

Hulshorst ligt in de gemeente Nunspeet in de provincie Gelderland.

Landgoed Hulshorst.
De geschiedenis van het landgoed gaat terug naar de zestiende eeuw. De eeuwen daarna was het bezit van verschillende adellijke families tot het in 1813 in handen kwam van het Harderwijker burgemeestergeslacht Van Meurs. Hendrik Frans van Meurs behoorde in zijn tijd tot de rijkste inwoners van Gelderland. Hij was verantwoordelijk voor een belangrijk element op het landgoed, dat tot die tijd nog ontbrak: water.
Begin twintigste eeuw kwam het landgoed in handen van J.M. van Voorst van Beest uit Rotterdam. De familie gebruikte het landgoed alleen als zomerverblijf.
Het hoofdgebouw van landgoed Hulshorst is in de Tweede Wereldoorlog door de toenmalige eigenaar afgebroken. Dit om te voorkomen dat de Duitsers het landgoed zouden gaan gebruiken.
In 1954 kocht de gemeente Ermelo het landgoed om het weer in oude glorie te herstellen, maar pas eind jaren tachtig kwam er een plan op tafel. Het landgoed was versnipperd door drie openbare wegen. Niet alleen fietsers, maar ook auto’s en motoren, doorkruisten het. In 1986 zijn deze wegen afgesloten met witte hekken. Tot 1999 was het koetshuis nog in gebruik door de Dienst Levende Have van het Korps Landelijke Politie Diensten, maar toen ook zij vertrokken was de weg vrij voro een nieuwe bestemming van het landgoed.
De oude Zilverbeek weer leven ingeblazen. Bij die werkzaamheden, vlak langs de snelweg A28, werd er een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Voor de ontmanteling werden de snelweg A28 en de spoorlijn een halve dag gesloten. De bom was door de Engelsen vlakbij het station van Hulshorst gedropt, omdat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog veel gebruik maakten van het station.

tennisbaan
De tennisbaan van Hulshorst ligt achter dorpshuis “De Wieken” aan de Kapelweg dat in een bosrijke omgeving ingeklemd ligt tussen de Hervormde kapel, een jeu de boulesbaan en de prinses Beatrixschool, in een stil, verlaten nieuwbouwwijkje waar de korte, kronkelige straten namen hebben als Wiekslag, Bakkerspad en Hoefslag. Naast de tennisbanen achter De Wieken bevindt zich een speeltuin met o.a. een glijbaan, een schommel en een wip.

Oorlogsmonument
Bij het dorpshuis De Wieken staat een replica van een bank die door evacuees uit Arnhem en Oosterbeek na de Tweede Wereldoorlog aan de bevolking van Hulshorst werd geschonken als dank voor het onderdak dat hen tijdens de bezetting door de Duitsers hier werd geboden.

Molen “De Maagd”
De molen “De Maagd” is een van de bezienswaardigheden van Hulshorst. De molen staat aan een weiland dat grenst aan de bosrand. Hier en daar staan picknicktafels en prullenbakken.

Brandpad
Het Brandpad is een fietspad met een lengte van 3,2 kilometer in Hulshorst dat dient als belangrijke ontsluiting voor het natuurgebied Hulshorsterzand tussen Nunspeet en Harderwijk.
 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *