IJsselstein

Plaatsen > IJsselstein

De gemeente IJsselstein ligt in de provincie Utrecht. De geslachten Van Aemstel, Van Egmond en Oranje Nassau hadden het van de dertiende tot en met de achttiende eeuw voor het zeggen in IJsselstein. Van het roemruchte kasteel waar deze historische figuren zetelden is nu alleen nog de toren over. Tijdens de zomermaanden kunt u de Middeleeuwen beleven in de Kasteeltoren met theatervoorstellingen, een tentoonstelling en tentenkamp met spelen. Kinderen kunnen er tot ridder of jonkvrouw worden geslagen.

In de weekenden kunt u varen langs het verleden en de vele monumenten vanaf het water bekijken. De route voert onder meer langs de fraai gerestaureerde 15e eeuwse stadsmuur, korenmolen De Windotter, de St. Nicolaasbasiliek en de Nicolaaskerk. Deze laat gotische kerk, gebouwd omstreeks 1307, heeft een unieke toren. 

Het praalgraf van Van Aemstel staat nog altijd in het koor van de kerk. De basiliek van de Heilige Sint Nicolaas bezit gebrandschilderde ramen en een prachtig houtsnijwerk van Fransiscus van Assisi en zijn dieren. 

Kortom, IJsselstein is een voorname stad die historie uitademt en waar u een wandeling kunt maken door het pittoreske centrum.

De toeristische pleisterplaats (Jachthaven en restaurant) Marnemoende dankt zijn naam aan een klein riviertje: de Marne In de middeleeuwen vormde de Marne de verbinding tussen de Hollandse IJssel en de (oude) Leidsche Rijn. Met de jachthaven is een stukje oud rivierenlandschap van drassige rietvelden hersteld en heeft de monding van de Marne weer een plaatsje gekregen.

Over de rivier de Marne ligt de Meerlobrug: met een lengte van 117 meter de langste fiets- en voetbrug van hout in Nederland. De brug verbindt de IJsseldijk met de Achtersloot en levert daardoor een recreatieve fietsroute op voor iedereen die vanuit Utrecht en omgeving de Lopikerwaard wil ontdekken. De Meerlobrug is zo een belangrijke schakel in het provinciale netwerk van fietspaden.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *