Julianadorp aan zee

Plaatsen > Julianadorp aan Zee

Julianadorp ligt in de gemeente Den Helder in de provincie Noord Holland. Julianadorp telt nu 15.000 inwoners, onder wie nogal wat marinemensen en forensen.

Julianadorp is ontstaan midden in polder Het Koegras, ten zuidwesten van marinestad Den Helder, in de kruin van de Kop van Noord-Holland. De polder was in 1824 drooggelegd. Twaalf jaar later waren er 250 inwoners en groeide de behoefte aan een eigen school. Het gemeentebestuur van Den Helder kocht daarop een oud gebouw en zette dat midden tussen de boerderijen Eromheen ontstond de buurtschap Loopuyt, vernoemd naar de grondeigenaar.

Julianadorp heette voor 1909 buurtschap Loopuyt naar de eerste eigenaar. De kleinzoon van Pieter Loopuyt deed in het jaar dat prinses Juliana werd geboren het verzoek aan het Koninklijk huis om dit buurtschap Julianadorp te mogen noemen. Prinses Juliana was nog geen halfjaar oud toen haar moeder een brief uit Noord-Holland kreeg. Mr. P. Loopuyt wilde een buurtschap naar de koningsdochter noemen en vroeg Hare Majesteit daarvoor op 20 oktober 1909 toestemming. Het verzoek werd door koningin Wilhelmina ingewilligd. De naam van een winkelcentrum, het Loopuytpark, herinnert nog aan het verleden. Behalve via de naam van het dorp is de naam van de nu overleden oud-vorstin ook verbonden aan een hotel, een residence, een restaurant, een protestants-christelijke basisschool, Strandslag Juliana en strandpaviljoen Juliana Beach.

Voorheen waren het met name veetelers die in Het Koegras boerden. Maar al vanaf de jaren vijftig werd steeds meer grond klaargemaakt voor de bollenteelt. Er kwamen steeds meer bollentelers uit “de Zuid” naar Julianadorp. Nu zie je nog her en der een koe in het weiland maar zijn de velden voornamelijk gevuld met mooie narcissen, tulpen, hyacinten en lelies. In het voorjaar verandert Julianadorp dan ook in een prachtig kleurenpalet.

Ook het toerisme heeft een grote groei doorgemaakt. De ligging van het dorp direct aan de duinen maakt het zeer geliefd bij vakantiegangers. Julianadorp is de ideale badplaats voor het hele gezin met campings, bungalowparken, bed & breakfastadressen, subtropische zwembaden en een breed, schoon strand. De campings en bungalowparken liggen niet verder dan 800 meter van het strand. 

Naakt recreatie is ook mogelijk: bij strandopslag Falga vindt u het naaktstrand. Wie op zoek is naar rust, ruimte, brede stranden en duinen en een mooie natuur is in Julianadorp aan het goede adres. Naakt van de zon genieten is toegestaan tussen de strandslagen Groote Keeten en Drooghe Weert, paal 8,4-9,4. Er zijn geen voorzieningen en per bus is het naaktstrand matig bereikbaar. Bij strandslag Groote Keeten is een paviljoen op 800 m en parkeerplaats op 1 km.

De Blauwe Vlag 2005 werd uitgereikt voor het mooie strand van Julianadorp aan Zee. Omdat het strand relatief rustig is kan men altijd diverse kustvogels zien. Men kan goed fietsen in de duinen van Den Helder tot voorbij Camperduin. In het kader van het Duinzoomproject worden er ook kortere fietsroutes aangelegd. Surfen mag niet tussen de pieren maar wel bij het sportstrand. Jetskieën mag niet. Gewoon vliegeren is toegestaan, maar vliegeren met stuurlijnen mag alleen in aangegeven zones en niet op het strand.

Van mei t/m oktober tussen 9:00 u en 19:00 u is verblijf op het strand met honden alleen aangelijnd toegestaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *