Callantsoog

Plaatsen > Callantsoog

Callantsoog ligt in de gemeente Zijpe in de Provincie Noord Holland.

Callantsoog is een van de oudste badplaatsen van ons land. Het huidige dorp Callantsoog (ca. 2600 inwoners) kende twee eerdere versies die door de zee zijn verzwolgen. Het eiland ’t Oghe werd door de bewoners verlaten toen wandelende duinen, het verplaatsen van de kustlijn, de huizen wegvaagden. In 1570 werd het dorp Callantsoog getroffen door de Allerheiligenvloed. De kerkklok uit 1491 heeft beide rampen overleefd en hangt nu in de plaatselijke kerk.

Over de ouderdom van de hervormde kerk, Kerkplein 1, bestaat onduidelijkheid. Eeen aantal jaartallen worden genoemd: boven de torendeur staat 1671, op de preekstoel 1697 en op een steen boven de ingang: 12 maart 1696. Monumentenzorg houdt het op 17e eeuws en spreekt van “een éénbeukig, rechtgesloten gebouw met een noordelijke arm; in de loop der tijd is er wel wat aan verbouwd”. Voorts worden genoemd “het inwendige houten tongewelf en de 17e eeuwse preekstoel, een gedenkbord 1741; 17e en 18e eeuwse grafstenen; koperen kroon 17e eeuws”.

De toren, apart rijksmonument, “bestaat uit een stenen ondergedeelte met in de noordzijde een steen met 1671 en in de zuidzijde een steen met 1925 en een houten bovengedeelte, gedekt door een vlakke spits.

In de expositieboerderij Tante Jaantje is een tentoonstelling gewijd aan het jutten, een belangrijke neveninkomst voor de toenmalige bevolking. De naam Callantsoog is zeer waarschijnlijk een afleiding van de persoonsnaam Karl of de Friese mansnaam Kalle. Het tweede deel van de naam zou kunnen duiden op een verbastering van ing of inga. Ing kan een achtervoegsel zijn voor de vorming van persoonsnamen. Kalling zou verbasterd kunnen zijn tot Kallen-Kallens. Het derde deel van de naam oog betekent eiland.Vandaag de dag is Callantsoog een belangrijke toeristische badplaats.

In 1990 is Callantsoog met de gemeentelijke herindeling samengevoegd met de naburige gemeente Zijpe. Callantsoog heeft een gezellig centrum en staat bekend om het hoogste duin, de Seinpost, van de Nederlandse kust. Ook is hier het allereerste officieel toegestane naaktstrand van Nederland te vinden. In 2001, en voorgaande jaren heeft Callantsoog de Blauwe Vlag ontvangen, een onderscheiding van de Europese Unie, toegekend voor een schoon en veilig strand.

“Het Zwanenwater”
In de duinen iets ten zuiden van Callantsoog bevindt zich het Natuurreservaat “Het Zwanenwater”. Het landschap bestaat uit duinen, vlakten, moeras, dennenbos en twee, met begroeiing omzoomde meertjes. Via een wandelroute, van 2 of 4.5 km, krijgt de bezoeker een beeld van het landschap en de veelzijdigheid aan planten en vogels. In dit duingebied komen natuurliefhebbers aan hun trekken. De grote contrasten (hoog en laag, zon en schaduw, nat en droog) maken dat in het Zwanenwater veel zeldzame planten en vogels voorkomen. In de maanden juni, juli en augustus worden excursies gehouden. N.B. honden zijn niet toegestaan.
De natte hooilanden in het Zwanenwater zijn in het voorjaar paars en geel gekleurd met gele lis, echte koekoeksbloem, moerasrolklaver, scherpe boterbloem en verschillende soorten orchideeën. De uitbundige bloemenpracht is het beste te zien langs de wandelroute van 4,5 km. De echte natuurkenners kunnen hier ook de vleeskleurige orchis, moeraswespenorchis en grote keverorchis onderscheiden.
Voor het in stand houden van de bloemrijke hooilanden in het Zwanenwater maait Natuurmonumenten deze elk najaar en voert het maaisel af. Zo blijft de grond voedselarm en wordt voorkomen dat het gebied dichtgroeit met wilgen.
De orchideeën zijn in Nederland strikt beschermd. Het plukken van planten in het Zwanenwater is niet toegestaan.

Al 15 jaar vindt in Callantsoog de poëzieroute plaats. Deze fiets- of wandelroute voert langs mooie plekjes en tegelijkertijd kan men genieten van mooie gedichten, die her en der verspreid op borden zijn aangebracht.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Callantsoog en omgeving.
In Callantsoog en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Callantsoog en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *