Ketelkost

Recepten >  Westfriese Ketelkost

Westfriese Ketelkost – de naam zegt het al – werd vroeger klaargemaakt in een grote ketel. Voor de bereiding nu is dan ook een grote pan nodig, of er kunnen 2 pannen gebruikt worden.

Ingrediënten: (voor 4 personen)
125 gram gort, 225 gram gedroogde groene erwten, 8 stoofperen, 4 plakken pekelvlees van 125 gram, 8 zoete appeltjes, 2 kleine groene kooltjes, 100 gram boter.

Bereidingswijze:
Was de gort en de groene erwten apart en laat ze apart een nacht in water weken. Was de volgende dag de stoofperen (niet schillen), snijd het kroontje aan de onderkant eraf en snijd voorzichtig het klokhuis eruit. Zet de peren in een pan en giet zoveel water bij dat ze juist onder staan. Breng aan de kook en laat de peren 1½ uur op een laag pitje stoven. Vul een zakje met de geweekte gort en een zakje met de geweekte erwten (de zakjes moeten zo groot zijn dat ze voor de helft gevuld zijn) en doe deze met het pekelvlees bij de peren. Laat alles dan nog een uurtje zachtjes doorkoken. Schil de appeltjes, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Was de kolen en wind er een touwtje om. Doe alles in de pan met de overige ingrediënten en laat nog eens 30 minuten op een laag pitje zachtjes doorkoken. Schil alle ingrediënten op een grote schaal en geef de gesmolten boter er in een kommetje bij.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *