Leek

Plaatsen > Leek

De gemeente Leek ligt in de provincie Groningen en heeft 19.503 inwoners. De gemeente omvat de woonkernen: Enumatil, Leek, Lettelbert, Midwolde, Oostwold, Tolbert en Zevenhuizen.

De dorpen Tolbert, Lettelbert en Midwolde hebben bezienswaardige oude dorpskerken.

Dorp Leek
Het dorp is ontstaan bij de schans die hier in de Tachtigjarige Oorlog werd aangelegd.

De naam is ontleend aan de beek de Lek (of Leke).

Leek grenst aan Drenthe en heeft als bekendste bezienswaardigheid de borg Nienoord, waar het Nationaal Rijtuigmuseum is gevestigd. Het landgoed Nienoord in Leek herbergt een pretpark, een schitterende borg, een rijtuigenmuseum en een verrassende tuin. De borg is gebouwd in 1525 door de familie Van Ewsum die afkomstig was uit het Oord bij Middelstum. De naam oord duidt op eiland, namelijk het land dat tussen het Startenhuistermaar en het Hogepandstermaar is gelegen. De streek heet nu Oldenoord. De borg Nienoord werd vanaf 1693 bewoond door de graven Von Inn- und Kniphuisen. Na de brand van 1850 is de borg in 1886 in opdracht van de familie Van Panhuys herbouwd in de huidige stijl. Alleen de toegangspoort uit 1708 herinnert nog aan de vroegere glorie.

De borg herbergt tegenwoordig het Nationaal Rijtuigmuseum.

Bij de borg hoort een omvangrijk landgoed dat grotendeels met bos is beplant. In het bos is een grote speeltuin met de grootste modeltreinbaan van Europa gebouwd. Daarnaast is er een subtropisch zwemkasteel.

Elke 1e zaterdag van de maand, 10:00 tot 16:00 is er op streekproductenmarkt Nienoord een aanbod te vinden van de lekkerste etenswaren uit de regio. Alle producten worden binnen een straal van 40 kilometer rondom Leek gekweekt, geteeld en bereid. Er kan veel geproefd worden en de verkoper – die vaak tevens de producent is – kan het verhaal achter het product vertellen of bereidingstips geven. Eten uit de streek betekent ook eten van het seizoen. Het aanbod verschilt daardoor per maand, en dat houdt de maaltijden spannend en gezond.

Noordoostelijk van het dorp ligt het Leekstermeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *