Leekstermeer

Plaatsen > Leekstermeer

Het Leekstermeer is gelegen in de gemeente Noordenveld en maakt deel uit van het grotere Leekstermeergebied. Het Leekstermeer is 335 hectare groot en is tussen de 1 en 1,5 meter diep. Het Leekstermeer ligt in een groot veengebied in het noorden van Drenthe op de grens met Groningen.

Het Leekstermeer is genoemd naar het dorpje Leek.

Het Leekstermeer is het grootste meer van Drenthe. Het Leekstermeer behoord tot het Drents-Gronings merengebied. Rond het meer liggen graslanden en elzenbroekbosjes. Aan de zuidzijde van het Leekstermeer liggen de Lettelberter Petten. Dit zijn trekgaten die tussen 1900 en 1920 ontstaan zijn door het afgraven van turf als brandstof. In de Lettelberter Petten treft u vele vogelsoorten waaronder spechten, watersnippen en de kemphaan. Ten noorden van het meer is een moerasbos.

Natuur- en watersportliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan het Leekstermeer. Rond het meer treft u vele watersport faciliteiten bij de verschillende campings. Het Leekstermeer en omgeving vormen de leefomgeving van bijzondere weidevogels als de tureluur, grutto en kievit. Maar ook buizerds en haviken komt u hier tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *