Leuth en Erlecom

Plaatsen > Gelderland > Leuth en Erlecom

Leuth is een klein en zeer gezellig dorp dat al in het jaar 891 onder de naam Lotde in de registers voorkwam.

Het water, de Waal en de Duitse Wetering hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in Leuth en omgeving, maar ook de tichelgaten , die rondom Leuth te vinden zijn waren belangrijk. De tichelgaten zijn ontstaan door afgravingen van kleirond voor de steenfabrieken. Het grond- en regenwater maakten deze Tichelgaten tot geliefde visstekjes en dat is altijd zo gebleven.

Leuth is van oorsprong agrarisch en aan de uitvalswegen van Leuth zijn nog een aantal zeer oude boerderijen te zien. Behalve een supermarkt, een garagebedrijf en een bank zijn er in Leuth geen winkels, maar vers fruit en zuivel kan wel rechtstreeks ‘bij de boer’ gekocht worden. Wie van de charme van een traditioneel dorpscafé houdt, zit in Leuth goed.

Op diverse plaatsen, in de boomgaarden, kan vers fruit gekocht worden dat op milieuvriendelijke wijze gekweekt wordt. Ook zijn er mogelijkheden voor een uitstapje naar een zuivelboerderij of een geitenbedrijf in het naast Leuth gelegen dorp Erlecom. Leuth en omgeving is de perfecte plaats voor een fiets- of wandeltocht en u kunt tijdens uw tocht lekker uitrusten op een terrasje. Het dorp Leuth staat bekend om de gezellige folkloristische kermis waar veel mensen van buiten jaarlijks op af komen. Ook biedt Leuth de mogelijkheid om een baantje te trekken in binnenbad ’t Morgenbad.

Erlecom is als enige dorp in de polder geen kerkdorp. Wel vindt u er een van de laatste steenfabrieken. Bij de entree naar het dorp vanaf de dijk vindt u oude arbeidershuisjes, die bij de steenfabriek hoorden. Een wandeling langs deze bezienswaardigheden is zeker de moeite waard, mede door het mooie natuurschoon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *