Lisse

PLaatsen > Lisse

Lisse ligt tussen Hillegom en Sassenheim in de Bollenstreek.

Van het duizenden jaren oude duinlandschap resteren alleen Keukenhofbosch, Wassergeest het Reigersbos. De bloemententoonstelling Keukenhof en de kleurrijke velden rond het dorp trekken elk voorjaar honderdduizenden bezoekers.

Lisse dankt haar centrale positie in de bollenstreek niet alleen aan haar ligging ten opzichte van verschillende grote steden en Schiphol, maar ook — van oudsher — aan de teelt en handel in bloembollen. Tot op de dag van vandaag vindt u in Lisse op grote schaal bollenvelden en de belangrijkste bloembollenveilingen en -exportbedrijven. De kleurrijke velden trekken elk voorjaar honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. De bloembollenstreek vormt voor Nederland één van de belangrijkste toeristische attracties. Haar wereldwijde bekendheid dankt Lisse natuurlijk aan de unieke bloemententoonstelling Keukenhof (Zie verder).

In Museum De Zwarte Tulp kunt u van alles zien over de geschiedenis van de Bloembollenstreek en het ontstaan en de ontwikkeling van de bloembollencultuur. Daarnaast is een bezoek aan ’t Huys Dever, een woontoren uit 1375, zeer de moeite waard. Wie wil winkelen is in Lisse aan het juiste adres. Met in totaal zo’n 200 winkelvestigingen vervult Lisse ook in dat opzicht een centrumfunctie!

Het Hofje van Six
Op het monumentale Hofje van Six aan de Kanaalstraat 34,36,38,40,42 staat een prachtige zomereik. Het hoje is gesticht door Mr. Jan Six, een rijke Amsterdamse koopman.

Keukenhof, Lisse Van 24 maart tot en met 20 mei 2005
Keukenhof is dé plek in de wereld waar de lente echt losbarst. Afgelopen herfst zijn hier maar liefst zeven miljoen bloembollen de grond in gegaan. Op een terrein van 32 hectare tonen deze miljoenen voorjaarsbloeiers van 24 maart tot en met 20 mei hun talrijke, verrassende kleuren.

TRADITIONELE ÉN MODERNE TUINARCHITECTUUR
In Keukenhof gaan verschillende tuinen en tuinstijlen hand in hand. Bijvoorbeeld de Engelse landschapstuin, met slingerende paden en onverwachte doorkijkjes. Of de Historische Tuin, een ommuurde tuin waar vele oude soorten bollen te zien zijn. En dan de Natuurtuin; deze bestaat voor een deel uit een watertuin waar heesters en vaste planten gecombineerd zijn met verwilderde bolgewassen.

NIEUW: DE GESCHIEDENIS VAN DE TULP
Mooi om te zien én wetenswaardig is de geschiedenis van de tulp, uitgebeeld in vier kleine tuinen: de oorsprong van de tulp op de hoogvlaktes van centraal Azië;
de tulp in de stadstuinen van rijke Amsterdamse kooplieden;
de toepassing van de tulp in de jaren vijftig;
en tot slot de toepassing anno nu in tuinen en borders.

VEEL KUNST
Door het hele park verspreid staan circa tachtig beelden van bekende Nederlandse kunstenaars. Boeiend zijn de schilderijenexposities, de glasexpositie en de tentoonstelling met sieraden en modeaccessoires in de paviljoens.

ZOMERBOLLENWEEKEND
Uw tuin in de nazomer ook een bloemenzee? Plant dan in de maand mei zomerbolletjes. Keukenhof staat van 15 tot en met 17 april in het teken van de zomerbol. Deze zomerbollen zijn dan te koop en tevens geven tuinbouwscholieren antwoord op al uw tuinvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *