Moddergat

Plaatsen > Moddergat

Moddergat ligt in het noordelijkste deel van de provincie Friesland in de gemeente Dongeradeel, direct aan de Waddenzee. Moddergat heeft 254 inwoners.

Moddergat heeft een tweelingdorp Paesens, waar het tegenaan ligt.

Moddergat heeft een beschermd dorpsgezicht.

In Moddergat ligt museum ’t Fiskershúske. In dit bijzondere openluchtmuseum worden de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden. Het museum bestaat uit vier gerestaureerde vissershuizen en een expositieruimte voor wisselende tentoonstellingen. Het oudste huisje is uit 1794 en geeft een beeld van de inrichting van een vissershuis langs de waddenkust rond 1850. ‘Klaske’s Húske’ is helemaal ingericht in de stijl van de vroege twintigste eeuw.
Op maandag 22 februari 2010 opent museum ’t Fiskershúske de deuren voor het nieuwe seizoen. Een nieuwe expositie in ingericht en in de openingsweek zijn er veel activiteiten te doen voor jong en oud. In museum ’t Fiskershúske zijn dit jaar (2010) in de expositieruimte in huisje De Logger oude foto’s van vissers in matrozenpak en van kinderen in matrozenpakjes te zien. De zeevissers die in dienst moesten kozen meestal voor de marine: dat lag hen natuurlijk het meest en de marine op haar beurt had ze ook veel liever dan een landrot.
Naast de vergrotingen van deze oude foto’s die teruggaan tot eind 19de eeuw, zijn er ook diverse objecten en authentieke matrozenpakjes te bekijken.
Openingstijden:
22 februari 2010 tot en met 31 oktober 2010
Maandag tot en met zaterdag: 10-17 uur
In juli en augustus ook op zondag open (13.00 – 17.00 uur) dan op maandag gesloten

Ook is er een scheepswerf in moddergat waar een vissersschip uit 1876 gereconstrueerd wordt.

Monument ter nagedachtenis aan de stormramp van 1883 in Moddergat waarbij 83 vissers tijdens een zware storm op 6 maart 1883 omkwamen. Hierbij werd vrijwel de gehele vloot van Moddergat weggevaagd.
In vrijwel elk huishouden vielen een of meerdere slachtoffers te betreuren en eigenlijk is het oude vissersdorp deze tragedie nooit geheel te boven gekomen. Pas in 1958 werd ter herinnering aan deze droeve gebeurtenis op de dijk een monument opgericht: een zuil geschraagd door vier keien van rood Beiers graniet. Er omheen staan platen met de namen van de omgekomen visserlui en de registratienummers waarop zij voeren. Aan de voorzijde van het monument bevindt zich een hardstenen plaat met een veelzeggend gedicht: “Als de dood het schip bereikt dan is er geen ontkomen. O water, o wisselvallig element de zee heeft gegeven, heeft genomen”. In Museum Fiskershuske in Moddergat kunt u nog veel informatie over deze ramp bekijken.

In 2007 kwam Moddergat in het nieuws omdat vanuit dit dorp, schuin weglopend, begonnen is met het boren naar aardgas onder de Waddenzee.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *