Persingen

Plaatsen > Persingen

Persingen ligt in de gemeente Ubbergen in de provincie Gelderland. De gemeente Ubbergen ligt ten oosten van Nijmegen aan de rivier de Waal. De gemeente grenst in het zuidoosten aan Duitsland en heeft de gemeenten Nijmegen, Groesbeek en Millingen aan de Rijn als buurgemeenten.

Persingen claimt het kleinste dorpje van Nederland te zijn, het heeft 37 inwoners.

Persingen is een kerkdorp op een zandheuvel waarvan door de overstromingen, die de Ooijpolder regelmatig troffen, steeds een stuk werd opgeslokt. Groot geworden door landbouw en veeteelt op vruchtbare Waalse rivierklei. In 1809 werd het vrijwel geheel verzwolgen door de Waal. Zo verdween bijna onopgemerkt het dorp huis voor huis. Alleen de kerk en twee boerderijen bleven door de hoge ligging gespaard. Opmerkelijk is dat de hoge ligging van deze gebouwen natuurlijk is ontstaan: door een in de ijstijd gevormde stuifduin. In de 17e en 18e eeuw deed de kerk dienst als hooischuur. Bij hoog water werd het vee hierin ondergebracht.

Nu rest er van Persingen een lieflijk plaatsje met een kerkje en enkele huizen en boerderijen. In het oude kerkje zijn regelmatig exposities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *