Schagerbrug 

Plaatsen > Schagerbrug

Schagerbrug ligt in de gemeente Zijpe in de Provincie Noord Holland.

In Schagerbrug is het gemeentehuis van de Gemeente Zijpe gevestigd. In dit Gemeentehuis is het “Zijper museum” ondergebracht. Hier zijn onder meer zeer oude kaaspersen en een hoeveelheid historische voorwerpen en kaarten te zijn. 

In de omgeving van Schagerbrug bevinden zich meerdere authentieke stolpboerderijen. Het uitgestrekte Ananasbos is een overblijfsel van een veel groter bos dat hier eertijds lag tussen Schagerbrug en Sint Maartensvlotbrug.

De hervormde kerk, Schagerweg 40, is in Waterstaatstijl. Constructeur was H.H. Dansdorp. Volgens het MIP is hij van 1843, maar in het Provinciaal Verslag over 1851 lezen we (p.163): Twee Hervormde kerken in de gemeente Zijpe zijn geheel vernieuwd en voltooid, waarbij die aan de Schagerbrug tevens eene aanmerkelijke vergrooting heeft ondergaan. Voor het daarstellen van deze verbeteringen hebben de Provincie en de Synode elk eene subsidie verleend van f 3000″. De tweede kerk waarvan hier sprake is zal de hervormde te Burgerbrug zijn.

Deze kerk is provinciaal monument, als een authentiek voorbeeld van een kerk gebouwd onder Waterstaat rond het midden van de vorige eeuw. Kenmerkend daarvoor zijn de eenvoudige constructie en detaillering. Het gewelf op de zuilen in het interieur en de door de jaren heen bewaarde hoofdvorm van het gebouw waren ook argumenten, evenals de cultuurhistorische waarde.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *