Schoorl

Plaatsen > Schoorl

Schoorl, Groet en Camperduin liggen als een lint aan de rand van het Nationaal Park ‘de Schoorlse Duinen’, brede duinen met een oppervlakte van 1800 hectare. 

Het gebied kenmerkt zich door afwisselende begroeiing, enkele duinbeekjes, kilometers fiets- en wandelpad en drie hoge klimduinen. 

Aan de oostkant ligt is een karakteristiek Hollands polderland zichtbaar. Waar de duinenrij ophoudt begint de Hondsbossche Zeewering met aan de voet het vogelreservaat ‘de Putten’. 

De bebouwing van het dorp kenmerkt zich door vrijstaande huizen, veelal langs sloten gebouwd aan het begin van 1900. De verschillende kernen beschikken over als winkelfaciliteiten en restaurantjes.

Het Noordzeestrand is bij Schoorl aan Zee uitsluitend per fiets te bereiken, terwijl de strandafgangen van Hargen en Camperduin parkeervoorzieningen en een bushalte kennen. De watersporter kan in het haventje van Hargen aanleggen, vlakbij zee en duin. In de zomermaanden staat het dorp in het teken van diverse festiviteiten, zoals het zeil-, surf- en strandevenement ‘Hargen on Sail’, maar ook schatgraven voor de kinderen.

Schoorlse Duinen
Wist u dat de breedste en hoogste duinen van Nederland in Schoorl liggen? Nee? Toch eens tijd om dat zelf te ontdekken. Het bos en duingebied is nog geheel in z’n waarde gelaten en geldt als breedste (5 km), hoogste (54m) en mooiste duinenrij van Nederland, zowel in de zomer als buiten het seizoen. Dus trek de wandelschoenen aan en de paden op en de lanen in. Vanaf Bezoekerscentrum Het Zandspoor kunt u leuke routes lopen. 

Verder mag u met kinderen het klimduin aan de Duinvoetweg niet  overslaan. De klimduin (51m) ligt midden in het centrum van Schoorl. Het klimduin werkt als volgt: eerst helemaal naar boven lopen; even naar beneden kijken en dan ren, vlieg of rol je zo hard je kunt naar beneden. Vallen doet geen pijn en een lachbui verzekerd! Meer informatie over het duingebied krijgt u bij de bezoekerscentra: De Hoep, Johannisweg 1, Bakkum. Tel. 0800-7966288. Het Zandspoor, Oorsprongweg 1, Schoorl. Tel. 072-5093352

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *