Sint Jacobiparochie

Plaatsen > Friesland > Sint-Jacobiparochie

Sint-Jacobiparochie is een dorp in de gemeente het Bildt in de provincie Friesland.

Sint-Jacobiparochie ligt 13 kilometer ten noorden van Franeker. In Sint-Jacobiparochie wonen ongeveer 1700 inwoners.

De geschiedenis van Sint Jacobiparochie gaat terug tot haar stichting in 1505 door arbeiders uit onder meer Zuid-Holland, Zeeland en Friesland. In die tijd werd het gebied Het Bildt ingedijkt en ontstond de eerste bewoning.

Kunstenaar Henk Rusman maakte voor het laatste dorp het kunstwerk St. Jacobspoort dat het begin van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela markeert. Voor 22 juli 1998 werden enkele bekende Friese kunstenaars gevraagd een ontwerp te maken dat de band tussen Sint Jacobiparochie en de Europese pelgrimswegen kan markeren. Het ontwerp van Henk Rusman is door een brede commissie uitgekozen omdat het abstract is en tegelijk voldoende herkenbaar voor een langskomende pelgrim. Hoofdmotief is een hoge boog van metaal die harmonieert met de prachtige classicistische kerk. De boog symboliseert de weg die zich perspectivisch versmalt in de oneindige verte. De weg naar de Jakobsstad in Spanje, Santiago de Compostela 2700 kilometer verder. De voet van boog wordt gevormd door een hardstenen ruit. Een oud symbool van moeder aarde, ontleend aan de krimp scheuren in de opdrogende klei.

Ook zeker een bezoekje waard is het Meijer Machinemuseum in St. Jacobiparochie met zijn oude stoommachines. Te bezichtigen op afspraak.

De Greate Kerk uit 1849 die u in St. Jacobiparochie aantreft, is verrassend anders dan de meeste kerkgebouwen in Friesland.

Met een beetje geluk kunt u in dit dorp ook kennismaken met de typisch Bildtse sport Kooitsytipelen op het speciaal daarvoor aangelegde veld.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *