Strijen-Sas 

Plaatsen > Strijen-Sas

De gemeente Strijen ligt in het zuid-oosten van de Hoeksche Waard. De dorpen Strijen, Strijensas en Cillaarshoek behoren tot deze gemeente. Strijen-Sas (sas betekent sluis) werd in 1647 gesticht aan de monding van de kilometerslange havengeul die Strijen toegang gaf tot het Hollandsch Diep.
Met Cillaarshoek behoort Strijen-Sas tot de gemeente Strijen. Het dorpje ligt nabij het griendengebied De Esscheplaat en aan de bewegwijzerde fietsroute ‘Land van Strijen’.

Bij de bouw van het voormalige raadhuis zijn in 1982 glazen drinkbekers uit de middeleeuwen gevonden. De bijzondere vondst is na verschillende zwerftochten langs allerlei musea weer terug in Strijen. De collectie bestaat uit honderd glazen. Een groot deel is nog bijzonder gaaf. De mooiste bekers kunt u bezichtigen in museum Het Land van Strijen. Voor de expositie is speciaal een dvd gemaakt met interviews met de ontdekkers van het middeleeuwse glas. Het glas is al eerder tentoongesteld in het Rotterdamse Boijmans Van Beuningen en andere Europese musea. De glazen zijn eigendom van Stichting Oudheidkundig Bodemonderzoek Hoeksche Waard.
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *