Uithuizermeeden

Plaatsen > Uithuizermeeden

Uithuizermeeden ligt in de gemeente Eemsmond en de provincie Groningen.

Uithuizermeeden ligt ten oosten van Uithuizen. Uithuizermeeden heeft, net als Uithuizen, voor wonen en werken een regionale functie. Het dorp telt ruim 3200 inwoners.

De kern Uithuizermeeden is ontstaan langs de weg tussen Uithuizen en Roodeschool. De aanleg van de spoorlijn Groningen-Roodeschool was van grote invloed op de ontwikkeling van Uithuizermeeden. Rond de kruising tussen het spoor en de weg ontstond een kom van bebouwing. Later werd de komvorming bij het spoor versterkt door verdichting en bouwactiviteiten rondom de oude kern. Ook vond er een uitbreiding plaats in de richting van de haven. Later ontstond uitbreiding bij de kom en ten oosten van de Hoofdstraat.

De bekendste bezienswaardigheden van Uithuizermeeden zijn de Meister Toren, de Rensumaborg, het voormalig gemeentehuis en een dependance van Museum Het Hoogeland (Warffum).

De Rensumaborg dateert uit 1700. De borg is niet toegankelijk voor publiek.

De Nederlandse hervormde kerk met de Meister Toren dateert uit de dertiende eeuw. De toren is na een brand aan het eind van 1800 in de oorspronkelijke vorm herbouwd. Het orgel in de kerk is van orgelbouwer A.A. Hinsz.

Het voormalig gemeentehuis van Uithuizermeeden vindt u aan de Hoofdstraat 184. Dit gerestaureerde pand heeft een woonbestemming gekregen. De raadzaal en burgemeesterskamer zijn volledig in oude staat teruggebracht. 

In de dependance van Museum Het Hoogeland is een particuliere verzameling handwerken te zien. Verder zijn er documentatie en het archief van dichter Willem de Mérode aanwezig.

In de Eemspolder staat de poldermolen Goliath. De molen stamt uit 1897.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *