Vorden

Plaatsen > Vorden

Kasteel Hackfort is gelegen in een parklandschap met mooie eiken en haagbeukbossen. De naam Hackfort wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1322. De beroemdste bewoner was de drost Berend van Hackfort, legeraanvoerder van hertog Karel van Gelre. De grafzerk van Berend van Hackfort (1557) is te vinden in de N.H. kerk in Vorden.

Kasteel Onstein, het landgoed, al genoemd in 1442, ligt in een mooie streek met eikenbos­sen. In 1613 liet de familie Van Hasselholt op deze plaats een landhuis bouwen. In de fraaie tuin vinden we de ideeën van de Franse tuinarchitect Le Notre terug. Hij ontwierp de beroemde tuinen van Versailles.

Kasteel Suideras in Vierakker is gelegen in een prachtig parkachtig bos. Het is een in neorenaissancestijl opgetrokken landhuis. De huidige bouwvorm dateert van 1890. Het landgoed is uit 1326. Erachter staat een ouder bouwhuis. De voorgevel daarvan heeft een uitgebouwde middenpartij met gebeeldhouwde vaas.

Kasteel Vorden wordt al in 1315 genoemd als eigendom van het geslacht Van Vorden, dat bekend is vanaf 1225. Omstreeks 1580 is het huidige gebouw ontstaan. In 1873 heeft een ingrijpende verbouwing plaatsgevonden waarbij de hoofdingang naar de noordzijde is ver­plaatst. In 1976/1977 is het kasteel gerestaureerd en de ingang weer teruggebracht naar de zuidzijde. Van 1978 tot 2005 functioneerde het kasteel als gemeen­tehuis.

Kasteel De Wiersse, oudste vermelding uit 1288, ligt eveneens in een prachtig parklandschap. Ten noorden van het kasteel liggen moerassige terreinen met gagel, wilg en berk. In 1893 kwam het kasteel in bezit van jhr. mr. Victor de Stuers. Hij was lid van de Tweede Kamer en heeft geijverd voor de totstandkoming van de bescherming van monumenten. Het landgoed is bekend om zijn mooie tuinen, die enkele malen per jaar geopend zijn en dan duizenden bezoekers trekken.

Kasteel De Wildenborch wordt voor het eerst genoemd in 1372. Het slot was toen een sterke vesting, bewoond door de roofridders van Wisch. De toren in het front van het huis is een overblijfsel van het oude poortgebouw. De dichter A.C.W. Staring heeft hier van 1791 tot 1840 gewoond. Bij De Wildenborch behoort een mooie kasteeltuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *