Warmond

Plaatsen > Warmond

Warmond, gelegen ten noorden van Leiden, is een echte recreatiegemeente. Het karakteristieke watersportdorp ligt direkt aan de Kagerplassen, een uniek watersportgebied. Aan de Leede liggen diverse jachthavens en op geringe afstand vindt u schitterende kampeerterreinen. Een gezellig centrum met winkels, restaurants en cafés staat garant voor een aangenaam verblijf. In de zomermaanden worden er regelmatig historische rondwandelingen georganiseerd langs de bezienswaardigheden van Warmond.

Warmond is een sportieve gemeente met veel en gevarieerde voorzieningen. Van tennis tot squash en van snooker tot fitness. Verder komen de golfers ruimschoots aan hun trekken op de mooie 9-holes golfbaan. Zeilen en surfen zijn favoriete watersporten. Voor fietsers en wandelaars zijn speciale routes uitgezet. Vanuit de gemeentehaven is het recreatie-eiland Koudenhoorn via een brug te bereiken. Dit unieke gebied, waar u kunt vissen, wandelen, fietsen, trimmen, zwemmen of luieren in de zon biedt wandelaars ook een prachtig natuur en stiltegebied. Regelmatig vertrekken er rondvaartboten voor verschillende tochten over de Kagerplassen.

Bezienswaardigheden
Sporen van Warmonds verleden zijn nog volop te vinden: zo treft men bij de ruïne van de voormalige Matthiaskerk (één van de schilderachtigste plekjes!) de restanten van een onderaardse gang naar het vroegere nonnenklooster. Naast de kerk en Oude Toren liggen Mariënhave en Mariëngaarde, gebouwd aan het begin van de 19e eeuw als Groot Seminarie, thans een verpleeghuis. Het uitzicht vanuit het dorp en de parken van Huys te Warmont en van Groot Leerust over het polderlandschap met de Leede en de Kagerplassen behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden. Het gebied telt negen windmolens, waaronder een vroeg 17e-eeuwse houten wipmolen in de Zweilandpolder, achter de Sociëteit van de Koninklijke Watersportvereniging De Kaag.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *