Weesp

Plaatsen > Weesp

De ligging aan de Vecht deed Wesopa, zoals de stad heeft geheten, al in de 14e eeuw bloeien. Bier en korenbrandewijn werden er gebrouwen en gebrand. Korte tijd is er ook porselein gemaakt, dat nu van grote waarde is. In het Gemeentemuseum, dat in het door Husley gebouwde stadhuis is gevestigd, is een mooie collectie te zien.

Toen in 1859 C.J. van Houten, de uitvinder van de oplosbare cacao, een fabriek opende, was dat het begin van een nieuw tijdperk in de Weesper geschiedenis. Van Houten heeft inmiddels de plaats verlaten maar de faam van een aantrekkelijke vestigingsplaats te zijn, trok tientallen andere bedrijven aan. Er zijn nog steeds historische blikvangers.

Weesp heeft restanten uit het tijdperk dat het onderdeel van de Hollandse Waterlinie was. Behalve het stadhuis herinnert ook de Grote- of Laurenskerk aan de periode van grote bloei. De laatgotische kruiskerk bevat fresco’s en een schitterend houten koorhek. Het Hemony carillon strooit de tere klanken uit over het gezellige koopcentrum, dat zich langs de grachten en door de smalle straten uitstrekt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *