Winkel 

Plaatsen > Winkel

Winkel ligt in de gemeente Niedorp in de provincie Noord Holland.

Het historische dorp Winkel ligt aan de weg Alkmaar, Heerhugowaard, Middenmeer, Afsluitdijk. Ook via de A7 is Winkel goed te bereiken door de afslag Medemblik (N239) te nemen en dan langs Lambertschaag richting Winkel, Nieuwe Niedorp te volgen. Er wonen ca 2.300 inwoners in Winkel.

Het dorp Winkel ligt aan de monumentale historische Westfriese Omringdijk. Winkel kreeg al in 1415 het Stederecht. Later werd er ook Regt gesproken in Winkel.

Het centraal gelegen Regthuis stamt uit 1600. Tegenwoordig is daar het unieke Parfumflessenmuseum gevestigd. De geschiedenis van bewoning in deze streek gaat nog verder terug. In de Groetpolder grenzend aan Winkel, zijn prehistorische restanten gevonden uit de Neolithische Enkelgrafcultuur van 2500 jaar vóór Christus. Deze vondsten, afkomstig van het zogenaamde Bekervolk, zijn wereldwijd zeer bijzonder.

De huidige Hervormde Lucaskerk van dit voormalige Zuiderzeedorp is gebouwd in 1845.  De toren heeft een bijzonder oud slaguurwerk waarvan de leeftijd is vastgesteld op ruim 650 jaar!

In het lintdorp Winkel (gemeente Niedorp) vinden in september bloemenevenementen plaats. Elk jaar op de vierde zondag in september wordt het Bloemencorso gehouden. Het bloemencorso in Winkel is een groots evenement waarvan de dorpelingen en vele duizenden herhalingsbezoekers, ieder jaar weer van genieten! De corsowagens blinken uit in ondenkbare constructies vol vernuftige details die van alles kunnen voorstellen, zoals sprookjes, actualiteiten en alledaagse dingen. Ze zijn in prachtige bloemmozaïeken geprikt en geplakt. En steeds vaker zijn de moderne corsowagens ook een podium voor de meest uitbundige live shows vol theater en muziek. De corsowagens worden door menskracht voortbewogen. U ziet ze niet, maar de stoere mannen en vrouwen liggen onder de corsowagens en duwen op die manier soms meer dan duizend kilo voort! En dat valt niet altijd mee na een lang weekend hard werken. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van lawaaierige auto’s of tractoren wat het Bloemencorso van Winkel een extra dimensie geeft. Na afloop van het Corso worden de corsowagens langs de Dorpsstraat opgesteld zodat iedereen de wagens nog eens rustig van dichtbij kan zien. ’s Avonds gaan de spots aan die voor prachtige plaatjes en sfeer in het dorp zorgen! Winkel by night wordt eveneens muzikaal omlijst. Reclame of sponsoring komt niet op de wagens voor. Dit is de reden dat voor het Corso entree wordt gevraagd. De toegangsprijzen gelden voor de gehele dag: 3,50 euro per persoon en kinderen tot 16 jaar betalen 2 euro. Avondtarief is 2 euro per persoon en voor kinderen tot 16 jaar 1 euro.

Ook het “nazomeren” met open tuinen en activiteiten in het derde weekend van augustus trekt duizenden (fietsende) bezoekers.

Bij Winkel heeft Ger Leegwater van afgedankt bouwmateriaal en alles wat hij maar gebruiken kon een soort Kremlin in zijn tuin gebouwd. Ger Leegwater,  van oorsprong folliebouwer en kunstenaar, begon in 1990 te bouwen bij zijn huis aan de Limmerschouw in Winkel. De bouwwerken zijn handmatig opgebouwd met zelf bedachte hijsmethodes. Zijn bouwstijl is Russisch klassiek. De inspiratie voor zijn meesterstuk met amfitheater, is het Russich Kremlin en de architectuur uit Italie. Een enorme boog overspant de 6 meter tussen de twee achterste torens. Het totale bouwwerk is 14 meter breed, 10 meter hoog en 16 meter diep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *