Woerden

Plaatsen > Woerden

De gemeente Woerden ligt in de provincie Utrecht.

Woerden was vroeger een oude vestingstad, nu de vierde kaasstad van Nederland. In het verleden waren er nog al eens gevechten omdat de stad precies op de grens van Holland en Utrecht lag. Daar herinneren de stadswallen en grachten aan, en het gerestaureerde kasteel. Vandaag de dag is Woerden een stuk vredelievender. Al meer dan honderd jaar verkopen onder andere boeren op woensdagochtenden in de zomer en winter hun overheerlijke, ambachtelijke kazen.

Kerktuin Petruskerk
Woerden heeft met de tuin naast de Petruskerk een bijzonder groengebied in het centrum. De kerktuin, zoals de voormalige begraafplaats naast de Petruskerk aan het Kerkplein wordt genoemd, is de vroegere begraafplaats van de hervormde gemeente Woerden.
In plantvakken vindt u bloemen die in de bijbel worden genoemd. De gemeente heeft er bordjes ter toelichting bij gezet. Met de herinrichting is geprobeerd een verband te leggen tussen drie tijdvakken; de Romeinse tijd, de middeleeuwen en de moderne tijd. De natuurstenen band, die ook over het Kerkplein loopt, markeert de contour van het Romeinse castellum Laurium. De moderne plantvakken, waaronder één die van bovenaf veel weg heeft van een streepjescode (barcode), leggen de verbinding met het gemoderniseerde Kerkplein.

Oeverzwaluwenwand Waterrijk
Bij de nieuwbouwwijk Waterrijk Woerden staat een oeverzwaluwenwand. Daar broeden in 2008 minstens twintig paartjes oeverzwaluwen. De wand is geplaatst aan de oostkant van de natuurplas. Oeverzwaluwen nestelen graag in zandhopen, vooral in de buurt van water. De gemeente Woerden heeft deze speciale wand laten aanleggen om de oeverzwaluwen, een bedreigde diersoort, een eigen plekje te geven in Waterrijk Woerden.
De 26 meter lange oeverzwaluwenwand is zo natuurgetrouw mogelijk. Het gaat om een rechte wand met een kern van zand, waar kunststof doeken omheen zitten. Het doek bevat gaatjes waardoor de vogels bij het zand kunnen komen en zelf nestjes kunnen graven. Groot zijn de nestjes niet, zo’n 8 cm doorsnee, maar wel vaak diep, tot ruim een meter.
Er zijn minstens 20 paartjes gesignaleerd, in totaal is er plek voor 110 nestjes. De wand bevindt zich in een stil moerasgedeelte, een meter of 8 vanaf de kant, waar voldoende voedsel aanwezig is in de vorm van insecten. Wie de wandelroute aan de oostkant van de natuurplas richting de Potterskade volgt, heeft een goed zicht op de wand.
Het broedseizoen voor oeverzwaluwen loopt van april tot september. Als de vogels zijn uitgebroed, halen vrijwilligers van de KNVV en IVN de nestjes leeg. In de winter kunnen dan de bacteriën afsterven, waarna in februari de nestjes weer met zand gevuld kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *