Zaandijk

Plaatsen > Zaandijk

Zaanstad is een samenvoeging van zeven oude plaatsen langs de Zaan, elk met een nog steeds herkenbaar karakter. In de 17e eeuw stonden er aan de oevers van deze rivier honderden windmolens. Wetenswaardigheden zijn nog te zien in het Molenmuseum in Koog a/d Zaan. Veel molens zijn in de loop der tijd verdwenen, maar enkele overgebleven molens zijn nog volledig werkend te zien op de Zaanse Schans. In dit historische dorpje staan ook de typische houten woningen en ambachtelijke bedrijven gebouwd in de stijl van deze streek.

Het gebied heeft de welvaart te danken aan de industriële ontwikkeling. In de 17e eeuw kwam dit tot uiting in molens, later (na de uitvinding van de stoommachine) werden het fabrieken. Langs de Zaan staan nog diverse oude fabriekspanden. Het nieuwe Zaans Museum, naast de Zaanse Schans, toont het verleden van de rijke regio.

Zaanstad ligt vlakbij Amsterdam, maar beschikt desondanks ook zelf over een groot voorzieningenniveau. Zo zijn er sport en recreatiefaciliteiten, kan er gewinkeld worden in de verschillende kernen en uitgegaan in het vernieuwde centrum van Zaandam. Daarnaast is de Zaan de toegangsweg voor de watersporter die op weg is naar de gebieden in Noord-Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *