Zeewolde (Fl)

Plaatsen > Zeewolde (Fl)

De gemeente Zeewolde ligt in de provincie Flevoland de 12e provincie van Nederland. Inwoneraantal: 19.250; Oppervlakte: 268,98 km²; Wateroppervlakte: 16,03 km². De gemeente Zeewolde omvat alleen de gelijknamige woonkern Zeewolde.

Zeewolde ligt aan de randmeren midden in de bossen en straalt de sfeer van een vakantiedorp uit.  Het dorp heeft een leuke dorpskern met alle nodige faciliteiten, zoals de supermarkt, apotheker, huisartsen, bibliotheek en het is er leuk winkelen. In het dorp zelf zitten een paar restaurantjes waar u lekker kunt eten.

In Zeewolde, het jongste dorp van Nederland, zult u vooral verrast worden door de opvallende architectuur. Er is een architectuurroute te koop bij de VVV. Daarbij passeert u onder meer de beroemde bibliotheek van Koen van Velsen, die inmiddels ook in miniatuur te zien is in Madurodam.

In Zeewolde is een mooie haven maar ook een mooi zandstrand. De stranden van de randmeren zijn dichtbij.

Het grootste aaneengesloten loofbos van Europa ligt in Zeewolde. Dit wordt gevormd door het Horsterwold en het Hulkesteinsebos. Dit bos werd een kwart eeuw geleden aangelegd. In het Horsterwold ligt een stille kern bedoeld voor natuurontwikkeling.

Harderbroek en Harderbos
Ten noordoosten van de kern Zeewolde liggen de natuurgebieden Harderbroek en Harderbos. Harderbroek is een moeras- en plassengebied. Het is een broed- en voedselplaats voor riet en watervogels. Het gebied is onder begeleiding van Natuurmonumenten te bezoeken.

Landbouwgebied
Een groot deel van Zeewolde is in gebruik als landbouwgebied. Bijzonder zijn de rechte lijnen van wegen, de lijnen van windmolens en de clusters van agrarische bedrijven. Een deel van de agrarische bedrijven kan bezocht worden.

Watersport
Zeewolde ligt aan het Wolderwijd, het Nuldernauw en het Nijkerkernauw. Met verschillende jachthavens en aanlegsteigers is Zeewolde geliefd bij watersporters. Bij de jachthavens kunnen ook boten gehuurd worden, en kunt u terecht voor instructie. Ook is het in Zeewolde mogelijk om een tjalk met schipper te charteren voor korte of langere tijd. Aanlegplaatsen zijn er op de eilanden De Biezen, De Zegge en langs de oever van het Nuldernauw, het ´Wijland´.

Strand
Niet alleen bezitters van zeiljachten en motorjachten komen aan hun trekken in Zeewolde. Ook voor surfers en strandliefhebbers is er voldoende ruimte om zich te vermaken. In Zeewolde liggen een aantal aantrekkelijke stranden. Nabij het dorp ligt het Zeewolderstrand en het Woldstrand (Nuldernauw). Verder naar het zuiden ligt het Erkemederstrand (Nuldernauw) en het Laakse Strand (Nijkerkernauw). Nabij het einde van de Wielseweg is het Laakse Strand bedoeld als naturistenstrand.

Vanaf het strand heb je uitzicht op de jachten die een eind verder in de vaargeul voorbij komen. Het water wordt vanaf het strand langzaam dieper en is dus zeer geschikt voor kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *