Zoutelande

Plaatsen > Zoutelande

Zoutelande ligt in de gemeente Veere op het eiland Walcheren in de provincie Zeeland.

Lange tijd was er in Zoutelande een kolonie zoutzieders gevestigd. Waarschijnlijk komt het dorp zo aan haar naam. Een andere overlevering verteld dat Willibrord het evangelie op Walcheren predikte en hier zijn stok in de grond geboord heeft op zoek naar zoet water. Een eeuwenoud Willibrordusputje bevestigt deze versie. De originele put is door de Deltawerken onder de dijk verdwenen, maar aan de voet ervan staat nu een kopie. Zo zou het dorp Zoetelande genoemd zijn, hetgeen later verbasterde tot Zoutelande. Het dialect brengt trouwens evenmin opheldering. Zoutelande wordt daarin Zoetlâonde genoemd. 

Het 15e eeuwse stoere kerkje, iets hoger gelegen op de dorpsring pal tegen de duindijk, is ook vernoemd naar St. Willibrord. Evenals een straat, plein, school en hotel.

Door zijn brede strand en gunstige ligging ten opzichte van de wind, het is Nederlands enige echte Zuiderstrand, werd Zoutelande een echt vakantiedorp. Vooral gezinnen met kinderen voelen zich thuis in deze vriendelijke badplaats met zijn gezellige centrum ‘De Langstraat’. Daar kun je naar hartenlust winkeltjes kijken, een terrasje pakken of uitwaaien op de wandelboulevard.

Gasten van de vele hotelletjes en de buiten het dorp gelegen campings en het bungalowpark vinden er alle voorzieningen. In de directe omgeving van Zoutelande kun je prachtig wandelen en fietsen, vooral over en onder langs de duinen. In 2008 ontving badplaats Zoutelande de Zoover Award 2008 nadat zij door het publiek was gekozen tot “beste kustplaats van Nederland“.

Op de Boulevard van Zoutelande staat het beeld van een bronzen marathon loper. Dit beeld is in 2005 onthuld door Lein en Lenie Lievense en aangeboden aan de organisatie van Marathon Zeeland. Het standbeeld is op initiatief van Cor Muller uit Renesse gerealiseerd. Het bronzen levensgrote standbeeld is ontworpen door de beroemde Belgische beeldhouwer Guus Keser ook bekend als Gustin. Het standbeeld op de boulevard van Zoutelande staat op de plaats waar alle hardlopers en wandelaars langskomen die deelnemen aan de Maraton Zeeland als zij de finish naderen. Marathon Zeeland is, volgens eigen zegen, de mooiste en zwaarste marathon van Nederland omdat deze langs de Zeeuwse kust loopt. Door bos, over dijk en duin. De start is in Burgh-Haamstede en de finish is in Zoutelande. Een marathon met diverse hoogte verschillen: 42.195 meter klimmen en dalen.

Strandpaviljoen De Branding
Net ten westen van Zoutelande ligt het Strandpaviljoen “De Branding”. Het is vanaf de boulevard van Zoutelande toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers en mindervaliden. Geopend vanaf Pasen tot 1 nov. In de winter ieder weekend en alle vakanties. Vanaf het hoog gelegen terras kunt u hier de voorbijvarende schepen op de Westerschelde op zo’n 100m afstand langs zien komen. Tijdens ons bezoek voor VakantielandNederland.nl op 19 april 2009 troffen wij zeer scherpe prijzen. Slechte onoplettende bediening en oud frituurvet gebakken patat en waterige koffie van slechte kwaliteit. We adviseren u dan ook hier een voorverpakte frisdrank of bier te nemen en met eten te wachten tot u elders bent. Koffie 1,80, frisdrank 1,70 tot 2,00. Friet met Mayo 1,80 en een frikandel speciaal 1,90.
Adresgegevens: Strandpaviljoen De Branding, Westerstrand 1, 4374LA Zoutelande.
Telefoon 0118 – 56 18 04
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *