Zuid-Eierland

Plaatsen > Zuid-Eierland

Zuid-Eierland ligt in de eiland-gemeente Texel in de provincie Noord-Holland.

Op deze plaats was vroeger een kwelder tussen de toen nog niet verbonden eilanden Eierland en Texel.  De kwelder was ontstaan nadat in 1610 de Zandijk die twee eilanden met elkaar verbond, werd aangelegd. Op 21 februari 1835 werden het Buitenveld en het Eierland verkocht aan de Cock, de gebroeders Langeveld en Plooster, waarmee de basis werd gelegd voor de huidige polder Eierland. De polder Eijerland ligt ruwweg tussen het huidige De Cocksdorp en de Ruigendijk en werd nog in 1835 drooggelegd.

In Zuid-Eierland wonen vooral mensen die in de polder werken.

Het meest markante gebouw is de Scholerie, de voormalige school van Zuid-Eierland. De eilander kunstenaar Niek Welboren (Den Helder, 1946) heeft er nu zijn Eilandgalerij in gevestigd. Welboren schildert al jarenlang het Texelse landschap, met een opvallende voorkeur voor details en voor nauwkeurig werk op kleine formaten. Bij de Eilandgalerij staat een Moai-beeld. Deze grote stenen beelden zijn bekend van Paaseiland. Dit eiland in de Stille Oceaan werd in 1722 ontdekt door de ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen, die van de rede van Texel vertrokken was. De eigenaar van de Eilandgalerij heeft een bijzondere interesse in Paaseiland en heeft een Paaseilander beeldhouwer gevraagd op Texel een Moai-beeld te maken. Daarmee is dit beeld het enige Moai-beeld buiten Paaseiland.

Vlakbij Zuid-Eierland ligt het vliegveld van Texel ‘De Vlijt’. Bij de opening in juni 1937 werd een directe luchtverbinding Texel-Schiphol in gebruik genomen. Op deze lijn werd twee maal per dag gevlogen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdween deze verbinding en na de oorlog is deze niet meer van de grond gekomen. Het vliegveld beschikt over start- en landingsbanen van gras. Hoewel dit beperkingen oplevert voor het gewicht van de toestellen, heeft het gras voor veel mensen zijn charme.

Momenteel is het Texelse vliegveld het middelpunt van veel activiteiten. Behalve door aankomst en vertrek van diverse sportvliegtuigen uit binnen- en buitenland, heerst er bedrijvigheid van rondvluchten, parachutisten, zweefvliegtuigen en reclamevluchten. Ook het Texelse Luchtvaartmuseum staat op het complex van ‘De Vlijt’.

In het buurthuis Bethel in zuid-Eierland is regelmatig iets te doen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *