Koolschotel, Gegratineerde Langerdijker

Laatste update 01/09/2025 door Redactie

De Gegratineerde Langerdijker Koolschotel is een traditioneel streekgerecht uit Langedijk, gelegen in het hart van West-Friesland in de provincie Noord-Holland. Deze ovenschotel is een ode aan de rijke koolteelt in de regio en wordt vaak bereid tijdens de jaarlijkse koolcampagne, wanneer de velden rondom Noord-Scharwoude en Broek op Langedijk vol liggen met witte kool. Het gerecht is eenvoudig te maken en zit boordevol smaak.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kg witte kool
  • 500 g half-om-half gehakt
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 mespunt zout
  • 1 vleugje peper
  • 150 g geraspte kaas
  • 400 g aardappelpuree (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
  • Olie om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de witte kool in vieren, verwijder de stronk en snijd de kool in fijne reepjes. Was de kool goed en laat uitlekken.
  3. Snijd de prei in ringen, de ui en paprika in stukjes, en rasp de knoflook.
  4. Verhit een scheut olie in een grote pan en fruit de ui, knoflook, paprika, prei en kool. Voeg kerriepoeder, zout en peper toe. Laat het geheel enkele minuten smoren tot de groenten iets zachter zijn.
  5. Bak het gehakt rul in een aparte pan en breng op smaak met peper en zout.
  6. Maak de aardappelpuree spuitklaar of schepbaar.
  7. Vet een ovenschaal in en bouw de schotel op in lagen: begin met een laag gehakt, gevolgd door een laag groentemengsel. Herhaal dit tot de ingrediënten op zijn.
  8. Spuit of schep de aardappelpuree als rand rondom de schotel.
  9. Snijd de tomaten in plakjes en verdeel deze over het midden van de schotel.
  10. Bestrooi het geheel met geraspte kaas.
  11. Plaats de schaal in het midden van de oven en bak circa 20 minuten tot de kaas goudbruin is.

Lokale tip

Bezoek het Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk, waar je kunt ervaren hoe groenten – waaronder kool – vroeger per boot werden aangevoerd en geveild. Combineer dit met een wandeling door de historische dorpskern van Noord-Scharwoude, waar Restaurant De Burg dit recept oorspronkelijk serveerde.

Serveersuggestie

Serveer de koolschotel met een frisse salade van seizoensgroenten uit de regio West-Friesland, zoals veldsla of radijs. Een glas droge witte wijn uit een lokale wijngaard in Noord-Holland maakt het geheel af.

Bronnen

Plaats een reactie