Goedkope Vakantie

Thema’s > Goedkope vakanties

Vakantie betekent even helemaal weg en de tijd nemen voor uzelf en voor uw gezin. Soms wil je een goedkope vakantie omdat je gewoon even niet genoeg geld hebt. Op vakantie gaan kan ook goedkoop. Hieronder volgen een aantal praktische tips om de vakantie zo goedkoop mogelijk door te brengen en tóch het gevoel te hebben dat u er even helemaal tussenuit bent geweest.

Huis ruilen
De meest voor de hand liggende en meest goedkope manier is om uw huis te ruilen. Heeft u kennissen of vrienden die in een andere stad wonen, dan kan het erg leuk zijn om daar eens twee weken te gaan rondkijken.
Ruilen in eigen stad kan ook leuk zijn. Kies dan bij voorkeur een heel andere wijk dan die van u. U zult verbaasd staan hoe ontspannend dat kan werken.
De woning ruilen tijdens de vakantie met een vreemde kan natuurlijk ook. Niet alleen goedkoop, maar je hebt meteen iemand voor de planten, de dieren en de post. Het is wel iets waar je van moet houden want er komt natuurlijk wel een vreemde in je huis wonen.

Op een huis passen
Doe verzoeken om op een huis te passen niet meteen af als een mager alternatief. Heeft u vrienden of familie die op en mooi plekje in Nederland wonen en die op vakantie gaan, dan kunt u bijvoorbeeld op de planten en/of de dieren passen. U trekt tijdelijk in, het kost u niets en iedereen heeft er baat bij. Het enige dat u betaalt is de treinreis of de benzine van de auto.

Vrijwilligerswerk
Bejaarden, zieken en invaliden willen ook graag op vakantie. Als u zich als vrijwilliger aanmeldt, kunt u mee. U moet natuurlijk wel wat werk verzetten, maar daar staat tegenover dat u even totaal wat anders doet en helemaal niet meer denkt aan de huiselijke beslommeringen. Bovendien zullen de mensen die u helpt u er zeer dankbaar voor zijn.
Daarnaast bestaat deze vorm van goedkope vakantie ook in een meer internationaal verband. Er is zelfs een nieuw woord voor bedacht: voluntourism, een samentrekking van de Engelse woorden voor vrijwilliger (‘volunteer’) en toerisme (’tourism’). Het is wat toeristen doen als ze tijdens hun vakantie een paar dagen, weken of soms maanden vrijwillig meewerken aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de lokale bevolking.

Groepsvakantie
Als je met een paar stellen op vakantie gaat, krijg je lucratieve groepskorting. Over het algemeen kan een persoon per acht koppels gratis mee. Eenmaal op de plaats van bestemming kan in de groep natuurlijk ieder zijn eigen gang gaan. Maak goede afspraken!

Kindervakantiekampen
Er zijn veel instellingen die vakanties en dagkampen organiseren voor kinderen en jongeren, tegen een kleine vergoeding.

Last-minute
Laat boeken, goedkoop op vakantie. Koop last minute tickets. Mensen met een flexibele agenda kunnen veel geld besparen met spontane vakanties. Een vliegmaatschappij verkoopt liever een ticket voor een bodemprijs dan een vliegtuig met lege stoelen te laten vertrekken. Prima manier om te besparen op vliegtickets. Maar let wel op! Veel aanbiedingen zijn lokkertjes en vallen de echte prijzen tegen door allerlei toeslagen. Let dus wel op.

Vroegboeken
Steeds meer wordt ook korting gegeven aan vroegboekers. Het loont om een vakantie ruim van tevoren te plannen, bijvoorbeeld een jaar vooruit. Vroeg boeken is het beste voor mensen met een specifieke reisbestemming en -datum. De zaterdagkranten staan vol met aanbiedingen. Vraag altijd naar een prijsgarantie, mocht de prijs tussentijds veranderen dan zit u goed. Het loont dus de moeite om ook ruim voor oud-en-nieuw aan uw zomervakantie te denken.

Goedboeken
Het loont zeker de moeite een paar vakantiebrochures naast elkaar te leggen en aanbiedingen te vergelijken. Prijsverschillen van vliegtickets en boekingen kunnen, soms in hetzelfde hotel, honderden guldens schelen. Een boeking in hetzelfde hotel scheelt zelfs tot achthonderd gulden!
De voordeligste reis vindt u door eerst het land van bestemming te bepalen en bij de verschillende reisbureaus de gidsen van alle touroperators die reizen aanbieden naar de bestemming van uw keuze te onderzoeken. Kies het hotel, appartement of bungalow, kijk welke touroperators de vakantiebestemming aanbieden, vergelijk de prijzen en houd rekening met kinderkortingen, vroegboekkortingen, weekendtoeslagen, etcetera. Om uw werk gemakkelijker te maken heeft Vakantieland Nederland alle hotels, pensions en Bed and Breakfast adressen die online geboekt kunnen worden al bij elkaar op de website gezet.

Let op het tijdstip
De kosten van een vliegticket zijn afhankelijk van bestemming, datum en tijdstip. In het algemeen is het goedkoper om na 19.00 te vliegen. Op dinsdag en woensdag is vliegen goedkoper; van vrijdag tot maandag is het duurder. Vermijd het hoogseizoen; in Spanje is het tot januari nog mooi weer. Vaak zijn vluchten op een doordeweekse dag goedkoper. Soms scheelt het ook als er een extra weekeinde tussen de heen- en retourvlucht zit.

Kamperen
Kamperen is over het algemeen goedkoper dan veel duurdere hotelkamers en appartementen. Leuk voor de kinderen, eenvoudig, en veel vrijheid om door het land te trekken.

Reis met de trein
Als je geen haast hebt om ergens te komen, kan het doorkruisen van het land per trein de vakantie zelf zijn.  Het vraagt wel wat inspanning, creativiteit en een zekere geografische kennis. Met de Zomertoer van de NS mag je drie dagen onbeperkt door Nederland reizen binnen een periode van tien dagen. Te koop in juli en augustus. Je stempelt zelf je kaart af op de dagen dat je gaat reizen. Zomertoer is verkrijgbaar in de kaartautomaat en bij een NS-verkooppunt.

Gids betaalbare vakanties
De werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA publiceert ieder jaar een inventarisatie van vakantiemogelijkheden die niet zo duur zijn. Voor een deel van de mensen met een smalle beurs zijn er toch mogelijkheden om er eens op uit te trekken, zonder dat dit een te grote rib uit het lijf is. In de Gids Betaalbare Vakanties heeft de werkgroep een zo groot mogelijke selectie van het aanbod bijeengebracht.

De initiatieven die in de gids vermeld worden zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Vakanties met en zonder kinderen
  • Kinderkampen en jongerenvakanties
  • Vakantie met voorzieningen voor gehandicapten
  • Woningruil / oppas
  • Vormingsactiviteiten
  • Fondsen
  • WWWeetjes

De Gids Betaalbare Vakanties kan worden besteld via werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA, Luijbenstraat 17, 5211 BR ‘s-Hertogenbosch, tel.: 073 – 6121939, e-mail info@armekant-eva.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *