Naam van boot veranderen? ontdopen en dopen

Pleziervaart > Naam van boot veranderen?

Iedereen weet dat het hernoemen van uw boot alleen maar ongeluk zal brengen en uw vaaravontuur tot iets zal maken dat u liever wilt vergeten. Maar wat moet je doen als, na maanden van zoeken, u uw droomboot vindt, met een naam waarmee je gewoon niet kunt leven? Hoe bestrijd je het bijgeloof hierover? Op deze pagina geven we u ingrediënten voor een een bezwering die het ongeluk zal afwenden.

Het veranderen van de naam van een boot is natuurlijk niet iets om lichtvaardig over te doen. Sinds het begin der tijden weten zeilers dat schepen waarvan de naam is gewijzigd, tot de ongelukkigste schepen verworden. Dus, is er een manier om een naam van een boot te veranderen en niet de wraak van de goden en de elementen over u heen af te roepen? Dit artikel probeert u hierop antwoord te geven.

Volgens de legende, is elk schip geregistreerd op naam in het grote boek van de schepper van de diepte en zijn alle schepen persoonlijk bekend bij Poseidon (of Neptunus), de god van de zee. Het is dus logisch dat, als we de naam van onze boot willen veranderen, we eerst zijn naam moeten zuiveren in het grote boek van de schepper van de diepte en uit het geheugen van Poseidon moeten wissen. Dit is een ingewikkeld proces dat begint met het wissen van alle sporen van de identiteit van de boot. Dit is essentieel en moet zorgvuldig gebeuren.

Bij het zuiveren van uw boot, is het acceptabel om Typex of een dergelijk vloeistof te gebruiken om de bootnaam te wissen uit logboeken, motor- en onderhoudsgegevens, etc., maar het is veel makkelijker om het overtredende document simpelweg te verwijderen uit de boot en opnieuw te starten met een schone lei. Vergeet vooral de reddingsboeien, de spiegel en de naamsvermelding op de steven niet. OP de binnenkant van de kap van de buitenboordmotor staat vaak ook de naam van de boot. Let dus ook op dergelijke verborgen plaatsen.

De grootste fout die u kunt maken is om de nieuwe naam reeds aan boord te brengen, alvorens de totale reiniging van de oude naam gereed is. Wacht daar dus mee!

Zodra u zeker weet dat elke verwijzing naar haar oude naam is verwijderd, resteert alleen nog om een metalen plaatje voor te bereiden met daarop de oude naam geschreven met in water oplosbare inkt. Je moet daarnaast een fles van redelijk goede Champagne klaarzetten. Een gewone mousserende wijn zal niet werken volgens de overlevering.

Dan volgt de doop. Dit is een gunstig moment om je vrienden uit te nodigen om getuige te zijn en om te feesten.

Het Programma kan er als volgt uitzien:

 • 12.30 uur Ontvangst genodigden met erwtensoep & roggebrood
 • 13.00 uur Officiële herdoophandeling
 • 13.10 uur Gezamenlijk heffen van het glas op een behouden vaart

Begin de zuiveringsceremonie met het aanroepen van de heerser van de diepte de zee als volgt:

Oh machtige en grote heerser van de zeeën en oceanen, aan wie alle schepen die zich wagen op uw uitgestrekt domein zijn verplicht om hulde te brengen, we smeken u om uw genade om voor altijd uit uw administratie en herinnering de naam (vul hier de oude naam van uw schip) te bannen zodat deze niet langer een identiteit is in uw koninkrijk.

Als bewijs daarvan, leggen wij deze plaquette met haar naam welke u met uw krachten kunt wissen zodat deze voor altijd wordt verwijderd.

Op dit punt in de ceremonie wordt het voorbereide metalen plaatje vanaf de boeg van de boot in het water gegooid.

In dankbare erkenning van uw vrijgevigheid en ontheffing, bieden wij deze plengoffers aan uwe majesteit en uw hof.

Giet dan ten minste een flinke slok van de fles champagne in het water van oost naar west. De rest kan worden doorgegeven onder uw gasten.

Het is gebruikelijk om de hernoem ceremonie onmiddellijk uit te voeren na de zuiveringsceremonie, hoewel het op elk moment na de zuiveringsceremonie kan plaatsvinden. Voor dit gedeelte van de procedure, moet u meer champagne inslaan, veel meer, omdat je meer goden nodig hebt om het schip te hernoemen dan bij het zuiveren. Begin door opnieuw contact op te nemen met Poseidon:

Oh machtige en grote heerser van de zeeën en oceanen, aan wie alle schepen die zich wagen op uw uitgestrekt domein zijn verplicht om hulde te brengen, we smeken u om in uw genade en herinnering op te nemen dit goede schip vanaf nu en voor alle bekende tijd genoemd (Hier plaatst u de nieuwe naam die u hebt gekozen), het te bewaken met uw machtige arm en drietand en voor haar en haar bemanning zorg te dragen voor een veilige en snelle doorgang bij haar reizen binnen uw rijk.

Als waardering voor uw vrijgevigheid, dispensatie en ter ere van uw grootheid, bieden wij deze plengoffers aan uw majesteit en uw hof.

Op dit punt dient u een fles champagne, waaruit  een glas door de kapitein en een glas door de stuurman zijn gedronken, in de zee van West naar Oost.

De volgende stap in de hernoem ceremonie is het sussen van de goden van de wind. Dit zal u verzekeren van eerlijke wind en gladde zeeën. Omdat de vier winden broers zijn, is het toegestaan om ze allemaal in één keer aan te roepen, maar, tijdens de ceremonie, moet ze wél aanspreken bij naam. Beginnen op deze wijze:

Oh machtige heersers van de wind, door wiens macht onze zwakke schepen de wilde en anonieme diepten doorkruisen, wij smeken u om dit goede schip (Plaats hier uw nieuw boot naam) op te nemen in uw registers en de voordelen en geneugten van uw wind te doen toekomen.

Vervolgens dient u op het noorden, een royale plengoffer van Champagne in een champagne flute te schenken en naar het noorden te werpen en zeg:

Geweldige Boreas, verheven heerser van de Noordenwind, schenk ons toestemming om gebruik maken van uw machtige krachten in onze pogingen de wereldzeeën te bevaren, en spaar ons de overweldigende plaag van uw koude adem.

Herhaal op het westen, met dezelfde hoeveelheid Champagne en gooi naar het Westen, en zeg:

Geweldige Zephyrus, verheven heerser van de WestenWind, schenk ons toestemming om gebruik maken van uw machtige krachten in onze pogingen de wereldzeeën te bevaren, en spaar ons de overweldigende plaag van uw wilde adem.

Herhaal op het oosten, met dezelfde hoeveelheid Champagne en gooi naar het oosten, en zeg:

Geweldige Eurus, verheven heerser van de Oostenwind, schenk ons toestemming om gebruik maken van uw machtige krachten in onze pogingen de wereldzeeën te bevaren, en spaar ons de overweldigende plaag van uw zware adem.

Herhaal op het zuiden, met dezelfde hoeveelheid Champagne en gooi naar het zuiden, en zeg:

Geweldige Notus, verheven heerser van de ZuidenWind, schenk ons toestemming om gebruik maken van uw machtige krachten in onze pogingen de wereldzeeën te bevaren, en spaar ons de overweldigende plaag van uw hete adem.

Zorg natuurlijk voor voldoende champagne voor uw gasten aan het begin en tijdens de ceremonie, en na afloop tijdens het feest ter ere van de gelegenheid.

Pas nadat de ceremonie is afgerond, mag u alle artikelen met de nieuwe naam van uw schip aan boord brengen.

Indien de naam op de boeg of op de spiegel eerder aangebracht dient te worden dient u er zorg voor te dragen dat de naam niet geopenbaard wordt voor de ceremonie is voltooid.

8 gedachten over “Naam van boot veranderen? ontdopen en dopen

 1. Juán Meraki

  beste Administrator

  met dank voor de uitgebreide uitleg. Ik ben bezig met de aanschaf en mocht mij de naam niet bevallen dan nodig ik je uit om in de door jouw aangewezen haven te wijzigen. En ben er gerust op, het wordt niet kleiner dan bv 2014 lagoon catamaran 52F. Waarom zo’n boot? Het zijn de laatste 30 jaar van mijn leven en zeilen was altijd mijn passie maar ik nam geen genoegen met iets kleins. Je bent welkom

 2. Marije

  Wij hebben echt de grootste tegenslag met onze ‘nieuwe boot’ gehad, nog voor we er fatsoenlijk mee gevaren hebben. Mijn portie tegenslag & rampspoed heb ik naar mijn mening dus wel gehad… Juist een reden om de naam te veranderen toch?! 😉
  We zullen alle Goden naar behoren aanroepen en hen gunstig stemmen met champagne!

 3. gb

  Wat als je verliefd geworden bent op een zelfbouw boot met een frame uit 1950 zonder enige info over naam of nummerregestratie mag je deze dan gewoon een naam geven ??? En kan je dan ook op een dat zelfde scchip met bijvoorbeeld de naan marijke een bedrijfsnaam plakken van bijvoorbeeld ” de theetuin”
  Of mag dst echt niet ????? Help

  1. Administrator Bericht auteur

   Tsja, dat is wel een dillemma. Ik zou me maar niet al te veel zorgen maken. met zo’n oude boot heb je die al genoeg 😉

 4. Lauren de Bruijn

  Nou, ik wilde altijd een boot kopen maar ik wist net dat het zo leuk kan zijn met alle deze tradities die buitengewoon origineel zijn! Toen ik een kind was las ik veel over Griekse mythologie daarom vind ik een procedure verbonden met Poseidon bijzonder leuk! Nu moet ik alleen een perfecte boot kopen en “let the fun begin” 😉

  1. Wiebe

   Geweldig, wij hebben net een boot gekocht en hoorde van de verkoper die het schip gerestaureerd heeft nadat hij deze heeft overgenomen van iemand anders dat zij Sandra heette…. ik zei tegen mijn vrouw, “een ding, die naam verdwijnt”, waarop mijn vrouw zei “dat kan niet, dat brengt ongeluk”, dus ik was al bang dat de naam Sandra toch aan het schip verbonden zou blijven maar u heeft mij gered! Hier heb ik minstens een fles champagne voor over, want nooit… echt nooit zal ik zeggen, “ik ga even met Sandra op pad”…

   1. Administrator Bericht auteur

    Wiebe, als de champagne koud staat houden wij ons aanbevolen om Sandra van naam te veranderen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *