Roeien

Thema’s > Pleziervaart > Roeien

Een roeiboot is een boot die wordt voortbewogen met behulp van spierkracht door middel van roeiriemen of roeispanen.

Er bestaan twee verschillende technieken voor het roeien: scullen en boordroeien. Bij het scullen heeft elke roeien twee riemen. Bij het boordroeien, één. Voor recreatief roeien is scullen het meest geschikt omdat er minder nadruk ligt op de gezamenlijke kunde van de roeiers. Bij het boordroeien moeten de roeiers goed op elkaar ingespeeld zijn.

Voor roeien als ontspanning bestaan er zeer veel verschillende soorten boten. De bekendste zijn de Wherry en de Jol.

Een wherry voor twee personen, waarin gesculd word.

In de roeisport zijn de verschillende soorten boten: Acht, C-boten, D-boten, Dubbeltwee, Dubbelvier, Giek, Skiff, Sloep, Twee zonder stuurman, Twee met stuurman, Vier zonder stuurman en tot slot de Vier met stuurman.

Een wherry is de breedste roeiboot die er bestaat. Ze zijn zwaar en gemaakt van hout of kunststof. Een wherry biedt plaats aan 1 of 2 roeiers. Wherry’s worden vaak gebruikt voor toertochten.

C-boten, C1, C2 of C4: C-boten zijn brede boten. Ze kunnen van hout of kunststof gemaakt zijn.

Skiff, 1x: De skiff is de smalste roeiboot die er bestaat. De jeugd leert roeien in een oefenskiff, deze boten wegen ongeveer 19 kilogram en zijn gemaakt van polyester. De boot heeft plek voor 1 roeier. Er bestaan ook wedstrijdskiffs. Deze boten zijn geschikt voor nationale en internationale wedstrijden.

Dubbeltwee, 2x: Deze boot heeft plek voor 2 roeiers. In deze boten kan zowel gesculld als geboordroeid worden.

Dubbelvier, 4x: Deze boot heeft plek voor 4 roeiers. Je hebt er een met stuurman of zonder stuurman. Je kunt er ook in boordroeien, met of zonder stuur (vierzonder of vier met).

Acht, 8+: Deze boot heeft plek voor 8 roeiers. Bij wedstrijden kan er alleen in geboordroeid worden. Vanwege de lengte van een 8, heeft een 8+ altijd een stuurman, vandaar de + achter het cijfer.

Hieronder enkele leuke websites met meer informatie over roeien:

  • Henk Schrik’s roeipagina – Overzicht van roeiactiviteiten in Nederland. Met onder andere wedstrijdverslagen, profielen van roeiers en statistieken.
  • Koninklijke Nederlandsche Roeibond – Nieuws en informatie voor en over Nederlandse roeiers en verenigingen. Gericht op zowel breedte als topsport.
  • Koninklijke Roeivereniging Sport Gent – Informatie over jeugd-, wedstrijd- en recreatieroeien in Gent.
  • NK Indoorroeien – Nieuws, lotingen, uitslagen en records van dit Nederlands Kampioenschap op de roeimachine.
  • NLroei – De Nederlandse site voor de roeisport, wedstrijden, dossiers en foto’s.
  • Vlaamse roeiliga – Info over de Vlaamse roeiliga en zijn clubs. Met nieuws, foto’s en data van Belgische en internationale wedstrijden.
  • Zuid-Hollandse Roeibond – Alles over regiowedstrijden, jeugd en junioren roeien en de agenda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *