Aalbeek (Limburg)

Plaatsen > Aalbeek

Er bestaat ook een Aalbeek bij Ede in Gelderland.

Aalbeek ligt in de gemeente Nuth in de provincie Limburg, vlakbij Hulsberg. Aalbeek behoorde tot 1982 tot de toenmalige gemeente Hulsberg.

De hoofdstraat van Aalbeek is de Aalbekerweg. Hier bevindt zich het bezienswaardige voormalige koetshuis van Huize Aalbeek, Aalbekerweg 91 te Aalbeek. Het huis is middeleeuws van oorsprong. In de eerste helft van de negentiende eeuw werd er een nieuw huis gebouwd.  In 1879 werd het huis in gebruik genomen als klooster voor de Jezuïeten. Rond 1896 werd het huis gesloopt ten behoeve van de uitbreiding van het in het huis gevestigde klooster. In 1911 volgde een lage tuinvleugel. Het huidige huis, het voormalige koetshuis, werd eind twintigste eeuw gerestaureerd. Tegenwoordig is er een kantoor in het pand gehuisvest. Het huis is dan ook niet te bezichtigen, maar wel vanaf de weg te bekijken.

Kwekerij Bastin
Een kwekerij van niet alledaagse vaste planten voor liefhebbers centraal gelegen in Zuid-Limburgse heuvellandschap. Kwekerij en tuinen omvatten 2 hectare rondom een oude carréboerderij. Specialiteiten: Nederlandse plantencollecties: Lavandula, Salvia, Santolina, Thymus en Rosmarinus. Mediterrane planten, kruiden en geurplanten, Paeonia. De kwekerij is open van 1 maart tot 1 november van dinsdag tot en met zaterdag 10.00-17.00 uur. Er zijn regelmatig ‘open tuinen’.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *