Abbestede

Plaatsen > Abbestede 

Abbestede ligt in de gemeente Zijpe in de provincie Noord Holland. In het binnenduinrandgebied tussen de dorpskern van Callantsoog en Groote Keeten liggen de Nollen van Abbestede. 

Het buurtschap Abbestede is niet meer dan een kleine nederzetting bestaande uit enkele boerderijen, gelegen in de Polder Callantsoog langs een deel van de voormalige Rechtendijk. In het verre verleden stonden er enkele boerderijen van de Abdij van Egmond. De naam Abbestede komt voort uit Abbe (=Abdij) en Stede (=boerderij of hoeve).

Bij Abbestede ligt een stuk golvend duinland tussen de akkers. Het zijn nollen, oude duinen die vroeger overal lagen in de kop van Noord-Holland. De oude Nollen bestaan uit oudere kalkloze zandgronden met weinig humus. In dit schrale milieu staan niettemin fraai ontwikkelde vegetaties, die behoren tot het zogenaamde buntgrasduin, met o.a. zandblauwtje en hondsviooltje. Dit vegetatietype wordt gerekend tot de ‘grijze duinen’: internationaal gezien bedreigd en hoog gewaardeerd. Er groeien behalve buntgras ook het muizenoortje, enig smal fakkelgras en veel korstmossen. Er is dan ook bijzondere duinflora te zien.

Tijdens een korte wandeling over het voetpad kunt u dit nollenland bekijken. Vanuit de uitkijktoren heeft u een mooi overzicht. Bezoek ook de naastgelegen Zandpolder.

Naast dit nollenland ligt een ruig grasland dat is doorsneden door ondiepe plassen. Deze zijn door Landschap Noord-Holland uitgegraven in 1997 om het landschap iets terug te geven van vroeger toen hier ook geulen liepen. De oude aardappelakker die hier lag is nu helemaal omgetoverd tot een mooi vogelgebied. Er broeden allerlei soorten weidevogels. Er zijn de laatste 10 jaar 27 broedvogels waargenomen, waarvan 17 ‘echte’ graslandbroeders. Van deze graslandvogels staan er 8 op de Nederlandse Rode Lijst, zoals de grutto en de kluut. Ook zijn er veel eenden en ganzen te vinden. En in de trektijd kunnen hier allerlei interessante trekvogelsoorten landen zoals steenloper en bontbekplevier. Regelmatig wordt hier de grauwe franjepoot waargenomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *