Alphen aan de Rijn

Plaatsen > Alphen aan de Rijn

Alphen aan den Rijn in Zuid-Holland.De gemeente Alphen aan den Rijn ligt in de provincie Zuid-Holland. Inwoneraantal: 70.512; Oppervlakte: 57,68 km²; Wateroppervlakte: 2,52 km². De gemeente Alphen aan den Rijn is betrekkelijk jong. Zo zijn pas in 1918 de gemeenten Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn samengevoegd en kreeg het de huidige naam. In 1964 sloot de gemeente Zwammerdam zich daarbij aan en bereikte de gemeente Alphen aan den Rijn de huidige omvang.

De gemeente Alphen aan den Rijn bestaat uit de woonkernen:

  • Aarlanderveen, 
  • Alphen aan den Rijn, 
  • Zwammerdam

Het dorp Alphen is ontstaan op de plaats en resten van een Romeinse ‘castellum’ of versterking, Albinianae genaamd (wat betekend ” nederzetting aan het witte water ” ). Het dateerde uit de eerste eeuw van onze jaartelling, om precies te zijn het jaar 43, toen Claudius van 41 tot 54 keizer van het Romeinse Rijk was. Gelegen aan de linkeroever van de Rhenus, de Oude Rijn.

De komst van de Romeinen
Niet Claudius maar de beruchte keizer Caligula heeft het fundament onder Alphen aan den Rijn gelegd. De eerste Romeinse nederzetting in Alphen is zes jaar ouder dan werd aangenomen. Dit blijkt uit onderzoek naar een Romeinse fort door de Radboud Universiteit Nijmegen. Het castellum Albaniana, een Romeins fort voor hulptroepen, is in het jaar 41 na Christus gebouwd in opdracht van keizer Caligula (37-41 na Chr.).

Het vertrek van de Romeinen
Tot ongeveer het jaar 240 bleef Alphen een belangrijk centrum in de regio. Door Germaanse invallen en het verval van het Romeinse rijk kwam hier een einde aan.

Alphen aan den Rijn is volop in beweging. Alphen bouwt een nieuw centrum (het project Stadshart), maar ook elders in de gemeente wordt volop gebouwd. Op steeds meer bouwlocaties gaat de spade de grond in. Omdat Alphen aan den Rijn een zeer lange bewoningsgeschiedenis heeft, is er veel kans dat dit gebeurt in historische grond. Alphen gaat zorgvuldig om met haar archeologisch erfgoed.

In het Alphen aan de Rijn van vandaag de dag hoeft men zich niet vervelen. Met Archeon en Avifauna heeft Alphen aan de Rijn twee internationaal bekende attracties binnen haar grenzen. Op de vele terrassen aan de Rijn is het goed toeven. Een heerlijk avondje uit kan in het knusse Parktheater, waar dagelijks een voorstelling te zien. Alphen aan den Rijn is in 2002 tevens uitgeroepen tot Groenste Stad van Europa.

Alphen aan den Rijn is omringd door weidse polders die zich uitstrekken tot de grens van de stedenring en andere landschappen. Omliggende dorpjes als Aarlanderveen, Zwammerdam, Woubrugge, Ter Aar en Nieuwkoop ademen op veel plekken nog de sfeer die de Haagse School zo geliefd maakt.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Alphen aan de Rijn en omgeving.
In Alphen aan de Rijn en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Alphen aan de Rijn en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *