Arnemuiden

Plaatsen > Arnemuiden

Arnemuiden ligt in de gemeente Middelburg in de provincie Zeeland. Het dorp is ooit een versterkte stad met bastions geweest. Dat is aan het stervormige stratenpatroon nog te zien. Later werd Arnemuiden een belangrijke vissersplaats en  beschikt nog steeds over een moderne vissersvloot. Na de afsluiting van het Veerse gat heeft de vloot Vlissingen en Colijnsplaat als thuishaven moeten kiezen.

Arnemuiden ligt langs de dijk die ongeveer de loop van de vroegere zeearm de Lemmer volgt, die het oude Walcheren van de slikken van Nieuw en St. Joosland scheidde. Hierlangs voeren de zeilschepen naar de monding van de Arne en zo verder over de Arne – het kanaal dat nu bij het eilandje naar het noorden aftakt is daar een overblijfsel van – landinwaarts naar Middelburg. Het oorspronkelijke Arnemuiden lag in de hoek, op de rechteroever; muiden betekent monding. Arnemuiden wordt al in de 13de eeuw vermeld en werd in 1574 tot stad verheven. Sinds de afsluiting van het Veerse Gat (1961) en het ontstaan daardoor van het Veerse Meer, is het ook in trek als recreatiegebied. Er is in Arnemuiden onder meer een jachthaven en een grote camping.

In Arnemuiden zijn een aantal grote garnalen- en mosselverwerkingsfabrieken (export o.a. naar Spanje, Frankrijk en Italië) gevestigd.

In de toren van de in de 19de eeuw vernieuwde hervormde kerk hangt het gerestaureerde 16de-eeuwse klokkenspel, bekend uit het liedje ‘De klokken van Arnemuiden’. Ook bezienswaardig is een astronomisch uurwerk uit 1589 (gerestaureerd 1957) boven de ingang van de toren.  Deze ‘getijdenklok’ in de gevel van de kerk geeft op elk moment van de dag het heersende getij aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *