Bedum

Plaatsen > Bedum

De gemeente Bedum ligt ten noorden van de gemeente Groningen aan de spoorlijn Groningen-Delfzijl. De gemeente Bedum heeft 10.731 inwoners verdeeld over de woonkernen: Bedum, Noordwolde, Onderdendam, Zuidwolde. De grootste buurtschappen in de gemeente zijn Ellerhuizen, Onderwierum en Westerdijkshorn.

Aan de westkant grenst Bedum aan de gemeente Winsum. Ten noorden van Bedum ligt de gemeente Eemsmond. De gemeenten Loppersum en Ten Boer zijn de twee oostelijke buurgemeenten.

De gemeente Bedum wordt doorsneden door het Boterdiep. Van commercieel belang is deze vaarweg niet meer; de waterrecreatie is de laatste jaren sterk in opkomst.

Bedum is één van de oudste dorpjes van de provincie Groningen. In Bedum vindt u pareltjes waarin het verleden gloedvol schittert. Een aantal voorbeelden is vrij bekend zoals de Walfriduskerk in Bedum zelf, het waterschapshuis te Onderdendam en de kerkjes van Noord- en Zuidwolde.

De Walfriduskerk in Bedum met zijn scheve toren is waarschijnlijk rond een jaar of 1000 gebouwd ter ere van St. Walfridus. Deze man speelde een grote rol voor de ontwikkeling van het gebied, maar werd vermoord bij een Vikingaanval. Velen kwamen de begraven Walfridus bezoeken, en langzaamaan werd zijn begraafplaats een bedevaartsoord. De Walfriduskerk bood de bezoekers onderdak.

Bedum.Grotestraat49.RK-kerk.2Het complex aan de Grotestraat in Bedum bestaat uit een rooms-katholieke kerk ‘Maria ten Hemelopneming’, een pastorie en een begraafplaats met rouwkapel. De kerk is in 1880/1881 gebouwd naar een ontwerp van architect A. Tepe in neo-gothische stijl, op de plaats van een oude kerk uit 1803. Aannemer bij de bouw was C. van Schaik uit Utrecht. De pastorie, die in de tijd van de oude kerk werd gebouwd, bleef bewaard. Dit uit 1857 daterende pand werd ontworpen door architect J.F. Scheepers uit Groningen. Op het terrein achter de kerk werd in de winter van 1876/1877 de begraafplaats aangelegd die in vier klassen werd verdeeld. In 1878 kreeg architect J. Balvert uit Pannerden opdracht een tekening te maken in gotische stijl van de rouwkapel. In 1880 werd de kapel gebouwd door dezelfde aannemer die de kerk bouwde, C. van Schaik.

Vakantiehuizen en vakantie appartementen in Bedum en omgeving.
In Bedum en omgeving is tot in de kleinste plaats voor uw vakantie onderdak bij particulieren of in hotels te vinden. Overal in Bedum en omgeving worden vakantiewoningen, hotels en appartementen aangeboden.

Door te klikken in het menu bovenaan de pagina op “Camping”, “Hotels” of “Vakantiehuizen” krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kunt u eventueel rechtstreeks contact opnemen met de eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *